Yanis Varoufakis, acuzat de înaltă trădare

Curtea Supremă de Justiţie de la Atena cere Parlamentului elec să-i ridice imunutatea fostului ministru de Finanțe, Yanis Varoufakis, în prezent parlamentar Syriza.

Procurorii greci vor să-l cerceteze pe Varoufakis pentru posibile ilegalități comise înainte de a demisiona din funcția de ministru și care se referă la pregătirea și dezvăluirea unui plan secret de finanțare paralală a statului.

La acea vreme, Grecia risca eliminarea din zona euro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Yanis Varoufakis nu s-a ferit să dezvăluie că el și câțiva apropiați elaboraseră un plan de implementare a unui sistem paralel de plăţi, pentru a permite continuarea tranzacţiilor bugetare în cazul prelungirii măsurilor de control al capitalului bancar.

Într-un interviu acordat recent CNN, fostul ministru al Finanţelor susţine că nu era nimic ilegal în acest plan controversat și chiar a fost cerut de premierul Alexis Tsipras.

,,Desigur planul nu are perfect, mai ales că de el nu trebuia să afle decât o mână de oameni, altfel ar fi fost posibile profituri necurate,,, a declarat excentricul politician.

Problema pare să fie totuși una care ține de chestiuni tehnice. Potrivit cotidianului ,,The Telegraf,,, Varoufakis i-ar fi cerut unui apropiat, economist american și profesor la Columbia University, să intre  în computerele Guvernului și să copieze toate datele sensibile privind plata taxelor. Datele urmau să fie folosite apoi pentru a crea sistemul paralel de plăți.

De altfel, într-o convorbire telefonică înregistrată, Variufakis ar fi fost auzit spunând că echipa sa a decis să copieze din calculatoare ministerului de finanțe inclusiv coduri pin de acces.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS