Washington: Șefii de state continuă lupta împotriva proliferării armelor atomice

România şi-a asumat noi angajamente pe tema securităţii nucleare, la summitul de la Washington. Printre acestea se afla consolidarea capacităților naționale pentru investigaţii criminalistice în domeniul nuclear şi îmbunătățirea securității transportului materialelor nucleare şi radioactive.
La finalul summitului de la Washington, liderii lumii şi-au reafirmat angajamentul de a lupta împotriva proliferării armelor şi materialelor atomice. Barack Obama a avertizat că ameninţarea terorimului nuclear rămâne la fel de vie, în ciuda progreselor înregistrate de liderii de stat în securizarea materialelor nucleare. Liderul de la Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea că grupări teroriste precum Al-Qaeda şi Statul Islamic ar putea încerca să obţină materiale nucleare pentru a construi bombe radioactive, iar comunitatea internaţională nu poate să rămână impasibilă în faţa acestei ameninţări.
In plus, acesta a precizat ca e vital schimbul de informatii intre state in situatii critice.

Klaus Iohannis a amintit în cadrul summit-ului de realizările României în domeniul nuclear şi a subliniat că ţara noastră aplică cele mai stricte reguli pentru gestionarea materialelor nucleare şi pentru combaterea traficului ilicit cu astfel de materiale și mai ales a terorismului nuclear.

Liderii de stat prezenţi la Summitul pentru Securitate Nucleară au fost de acord cu un tratat pentru securizarea materialelor nucleare, care va intra în vigoare în scurt timp.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS