Confidenţialitate

Washington: Măsuri sporite de securitate la Capitoliu, înainte de o manifestaţie a susţinătorilor lui Trump

Autoritățile capitalei americane, Washinton, au dispus măsuri sporite de securitate la Capitoliu, vineri, în ajunul unei manifestaţii de susţinere a simpatizanţilor fostului președinte Donald Trump, care au fost arestaţi pentru asaltul asupra Congresului de pe 6 ianuarie, relatează Agerpres, citând AFP.

O barieră înaltă a fost ridicată la faţa locului în jurul clădirii şi poliţia a prevăzut închiderea unor drumuri din împrejurimi încă de vineri seară.

Spre deosebire de 6 ianuarie, Congresul nu va fi în sesiune şi parlamentarii nu se vor afla în interior atunci când manifestanţii se vor aduna sâmbătă după-amiază lângă această clădire emblematică, cu sloganul “Justice for J6”.

Autorităţile se aşteaptă ca circa 700 manifestanţi să răspundă la apelul organizaţiei “Look Ahead America”, care vrea să denunţe “tratamentul tiranic şi inuman aplicat deţinuţilor politici de la 6 ianuarie”.

Organizatorii le-au cerut participanţilor să nu poarte semne de afiliere politică, “inclusiv de susţinere a preşedintelui Trump sau a preşedintelui Biden”.

Poliţia este “mai bine pregătită” decât la 6 ianuarie, a estimat liderul democraţilor în Senat, Chuck Schumer, la începutul săptămânii, după o întâlnire cu forţele de ordine. Acestea vor susţine o conferinţă de presă vineri, la ora locală 13.00 (17.00 GMT).

Pe 6 ianuarie, mii de susţinători ai lui Donald Trump s-au adunat în apropierea Casei Albe pentru a-l asculta pe cel care era încă preşedinte al SUA.

Apoi mai multe sute dintre ei, acuzând fraude în alegerile prezidenţiale din noiembrie, câştigate de Joe Biden, au forţat intrarea în Capitoliu în timp ce congresmenii, în prezenţa vicepreşedintelui Mike Pence, certificau victoria candidatului democrat.

Aleşii au fost evacuaţi de urgenţă pe măsură ce susţinătorii lui Trump avansau în clădire.

Achitat după un proces de impeachment pentru incitare la violenţă, desfăşurat în cadrul Congresului, Donald Trump afirmă în continuare, fără nicio dovadă, că alegerile au fost trucate şi îi apără pe manifestanţii arestaţi.

“Toate gândurile noastre se îndreaptă spre cei care sunt persecutaţi atât de nedrept din cauza manifestaţiei de la 6 ianuarie privind alegerile prezidenţiale trucate”, a declarat el joi, fără a menţiona direct manifestaţia de sâmbătă.

În jur de 600 de persoane au fost arestate pentru participarea lor la asaltul asupra Capitoliului şi majoritatea au fost inculpate, pentru capete de acuzare mai mult sau mai puţin grave.