Walt Disney, celebrat în Deşteptarea

Walter Elias Disney, regizor, producător, animator, scenarist și antreprenor, dar şi câștigător de 22 de ori al premiilor Oscar, s-a născut pe 5 decembrie 1901.

Ziua de naştere a lui Walter Elias Disney, câștigător de 22 de ori al premiilor Oscar, a fost marcată vineri în Deşteptarea de Vlad Petreanu şi George Zafiu. Matinalii Europa FM au profitat de ziua de naştere a lui Walt Disney pentru a reaminti, la rubrica ‘Născut de Ziua lui’, ascultătorilor Europa FM câteva dintre realizările sale remarcabile.

‘Dacă cel născut astăzi ar fi fost președintele României post-decembriste, atunci el ar fi rostit replica: mai, animatule !

Acum, serios vorbind, vă spunem că eroul nostru de astăzi l-a inventat pe Mickey Mouse. Ba mai mult, el a fost și vocea inițială a personajului animat.

Industria cinematografică a calificat intenția lui de a face un lung metraj de animație drept o nebunie. Realizarea filmului Alba ca Zăpada a fost una de poveste și s-a incheiat cu un credit bancar și cu un premiu Oscar.

E drept, el deține recordul la numărul de premii Oscar câștigate: 22 de statuete, plus încă trei trofee onorifice. A avut aproape 60 de nominalizări pentru acordarea premiilor industriei americane de film

Se spune că parcul tematic, realizat in 1955 de cel născut astazi, a fost inspirat de Tivoli park din Danemarca și de un loc dedicat celor mici aflat in Oakland, California. Iar rolul lui era acela de a le inlesni părinților și copiilor întâlnirea cu personajele lor preferate din lumea animațiilor.

La final, un detaliu picant despre cel poreclit Unchiul Walt: este considerat inventator al unei camere de filmat multiplan, cameră pe care ar fi realizat-o din piesele unui automobil vechi’, au amintit în Deşteptarea Vlad şi George.

Trustul Walt Disney a fost fondat în 1923 şi include, în prezent, activităţi de distribuţie de film, parcuri de distracţii şi posturi de televiziune.