Confidenţialitate

VRANCEA: Un aparat pentru testarea Covid-19 trebuie mutat după câteva zile de la instalare

Luni va fi pus în funcțiune cel de-al doilea aparat din Vrancea pentru testarea Covid-19. Doar că nu se știe pentru cât timp va fi funcțional.

Aparatul, amplasat în secția TBC a Spitalului Județean Focșani, trebuie mutat, pentru că imobilul intră în reparații capitale.

Practic, acesta ar putea fi funcțional doar pentru câteva zile, mutarea presupunând refacerea circuitelor și obținerea de noi avize.

Noul aparat de testare are deja toate circuitele și avizele de funcționare.

Cinci cadre medicale, respectiv un medic, un biolog și trei asistenți medicali, se află deja la cursuri la Galați pentru a învăța să opereze aparatul, care de luni va fi pus în funcțiune.

Consiliul Judeţean Vrancea, care a plătit achiziția noului Real Time PCR, nu este însă de acord ca acesta să funcționeze în clădirea TBC.

Iar motivul este simplu: imobilul va intra în reparații capitale.

Reprezentanțiui spitalului spun că decizia amplasării acestuia în imobilul secției TBC a fost luată de medicul epidemiolog, care a avut în vedere măsurile de prevenire a răspîndirii noului coronavirus.

Decizia nu poate fi însă explicată deocamdată, mai ales că se știa demult că imobilul urmează să devină un mare șantier.

Clădirea va fi reabilitată cu bani europeni, iar contractul de finanțare a fost semnat încă din anul 2018.

Iar anul acesta, la sfîrșitul lunii martie, a fost semnat contractul de proiectare și execuție, care are un termen de 13 luni.

Asta înseamnă că în cele 11 luni rămase trebuie executate lucrările și e o chestiune de zile pînă ce muncitorii vor începe treaba.

Nu se știe deocamdată ce soluție va fi găsită și cît timp va funcționa noul aparat în locul în care este acum amplasat.

Odată mutat, PCR-ul va avea nevoie de noi circuite și noi avize, timp în care nu va putea fi folosit.

Pentru cât timp, nu se știe.