Vrancea: Situație disperată pentru o familie din Gura Caliței

Oamenii n-au unde pleca, dar nici nu vor să-și părăsească locuința pînă nu primesc despăgubiri de la firma care le-a asigurat casa împotriva dezastrelor.

Deși au o poliță în valloare de 70 de mii de lei, iar comisia de evaluare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a fost categorică atunci cînd le-a cerut oamenilor să plece din locuință, firma de asigurări consideră casa în pantă drept sigură şi locuibilă şi a evaluat despăgubirile la 30 la sută din valoarea poliţei de asigurare.

Ploile din ultima vreme au reactivat alunecările de teren din comuna Gura Caliţei. Peste tot în comună pământul a luat-o la vale, iar gospodăria unei familii a fost, practic acoperită cu pămînt în urma unei surpări. Locuința s-a deplasat peste 3 metri și continuă să alunece.

Pereţii crăpaţi trosnesc în permanență, iar casa e un adevărat pericol pentru viaţa proprietarilor. Dochița și Gheorghe Ion nici nu pot dormi noaptea de team și stau de veghe, cu rîndul, pentru a fi pregătiți în orice moment să iasă din casa care se poate ruina în orice clipă. O nouă mișcare a pămîntului poate îngropa casa, dependinţele, grajdurile, grădina și copacii.

Lupta cu natura e zadarnică, dar la fel e și lupta cu firma de asigurări. Oamenii au încheiat în iarnă o poliță de asigurare în caz de calamitate naturală, în valoare de 70.000 de lei. Cu toate acestea, evaluatorul n-a considerat că situația e gravă şi a estimat distrugerile la doar 30 la sută din valoarea poliţei de asigurare. Asta cu toate că autoritățile le-au spus oamenilor să plece de urgență, pentru că pericolul prăbușirii casei este iminent.

Familia Ion nici nu simte că vine Paștele, din cauza necazului abătut asupra lor. Ei încearcă pe toate căile să obțină despăgubiri la valoarea reală a casei și a dezastrului produs de alunecarea de teren. Oamenii sunt hotărîți ca în cazul în care firma de asigurări nu revine asupra evaluării, să-și caute dreptatea în instanţă.