Vrancea – Prezenta masiva la urne, influentata de diaspora

Prezența masivă la urne a românilor față de alte tururi de scrutin și rezultatul votului s-au datorat în primul rând diasporei.

Este o primă concluzie a social-democraților, care încă nu-și revin după înfrîngerea suferită, iar acum încearcă să afle ce s-a întîmplat.

Toți primarii social-democrați care au pierdut alegerile au primit sarcină de la partid să afle ce a influențat electoratul, iar oamenii de la țară au recunoscut că au ieșit la vot pentru că așa le-au spus copiii care lucrează în străinătate.

Cel puțin așa s-a întîmplat în Vrancea, unde în municipiul Focșani, dar și în 6 comune conduse de primari PSD a învins la urne Klaus Iohannis.

În Vrancea, cîștigător a ieșit Victor Ponta, deși acesta a obținut un scor slab față de așteptările social-democraților.

Într-un județ în care s-a votat masiv cu PSD, supriza a venit de la Focșani, dar și din 6 comune, toate conduse de primari social-democrați, dar unde Klaus Iohannis a cîștigat incontestabil.

Un exemplu este comuna Suraia, unde oamenii s-au mobilizat și au ieșit la urne în număr foarte mare. Inclusiv autoritățile locale sunt mirate de o asemenea prezență la vot, înregistrată la toate categoriile de vîrstă.

Adevăratul șoc a venit însă odată cu numărarea voturilor. Așa că primarul a încercat să afle de la oameni ce s-a întîmplat. Localnicii au mărturisit, fără excepție, că surăienii plecați la muncă în străinătate au fost cei care au mobilizat populația la vot.

Toți cei din diaspora care nu au reușit duminică să voteze au sunat disperați acasă și le-au spus familiilor să iasă la vot și să-l aleagă pe Klaus Iohannis.

Practic, electoratul și-a schimbat opțiunea pe ultima sută de metri, ascultînd de sfaturile celor dragi, plecați peste graniță.