Confidenţialitate

Vrancea: Oamenii afectaţi de inundaţii riscă să nu primească despăgubiri

La Biliești, în Vrancea, comuna cea mai afectată de inudațiile de luna trecută, comisiile de evaluare a pagubelor au făcut doar un inventar sumar, iar acum oamenii riscă să nu primească despăgubiri pe măsura daunelor.

În unele case nu se mai poate locui, fiind un risc pentru proprietarii lor. Unii au pierdut aproape tot după ce apele le-au inundat casele. Doar pereții locuințelor au rămas în picioare, plini de apă, la fel ca fundațiile.

Peste 70 de gospodării din comuna Biliești s-au aflat sub ape timp de o săptămână, după ce rîul Putna a ajuns pe câmp și apoi în sat. Apa a intrat în unele case, ajungând și la un metru și jumătate. 23 de case sunt afectate grav, iar în 10 dintre ele nu se mai poate locui, fiind distruse complet.

Cum, însă, pereții mai stau în picioare, realitatea nu s-a reflectat și în documentele întocmite de comisiile care au evaluat pagubele, spune primarul din Biliești, Vasile Chirilă.

Un exemplu este casa lui Costică Lemnaru. Pereții sunt plini de apă, iar momentan nimeni nu poate sta în casă. Se vede cu ochiul liber gradul de afectare a locuinței și se poate auzi și cu urechea cum sună peretele care e ca un burete plin.

Imediat după potop, primăria a făcut apel la solidaritatea umană și a cerut oameniulor să-i ajute pe sătenii afectați de inundații.

Ajutor, în limita posibilităților, a venit însă tot de la săteni, din rîndul celor neafectați de inundații. Iar fiecare încearcă acum să-și consolideze casele cu ce au și așa cum pot, ca să aibă unde sta la iarnă.

Pagubele produse luna trecută de inundații și vijelii sunt estimate la peste 20 de milioane de euro la nivelul județului Vrancea.

Autoritățile județene cer ajutor de urgență de la Guvern, din fondul de intervenție.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.