Confidenţialitate

Vrancea: Grădinița din comuna Tătăranu nu are grup sanitar pentru copii | AUDIO

Situație incredibilă într-un sat din Vrancea, unde preșcolarii de grădiniță își fac nevoile la olițe, într-o toaletă improvizată. Clădirea nu are un grup sanitar. Există un vas de WC improvizat, legat la o fosă septică temporară. Iar apa, adusă din vecini, e ținută în găleți și copiii se spală pe mîini într-un lighean. Totul în vreme ce lucrările pentru construcția unui grup sanitar, începute în urmă cu 2 ani, au fost înghețate, pentru că de atunci de nu s-a mai alocat nici un leu.

Grădinița Mărtinești din comuna Tătăranu are doar o grupă de preșcolari, cu 14 copii. Aceasta funcționează într-o fostă școală, închisă din lipsa elevilor, transformată ulterior de primărie în sală de festivități. Cei 14 copii nu au însă la grădiniță și o baie. Grupul sanitar este improvizat, iar copiii folosesc olițe și se spală pe mîini în ligheane.

Așa-zisa baie a fost improvizată pentru că de 2 ani e în construcție un grup sanitar, ale cărui lucrări au fost înghețate. În 2019 Gvernul a alocat 38 de mii de lei pentru grupul sanitar de la grădinița Mărtinești.

16.000 de lei a costat doar studiul de fezabilitate. Cu banii rămași au început lucrările, care s-au terminat odată cu turnarea fundației. De atunci, nu s-a mai alocat nici un leu. Primarul comunei spune că a făcut numeroase demersuri pentru ca lucrările să fie continuate, dar nu a mai primit fonduri. Iar bugetul local e prea sărac ca să suporte investiția.

Ar fi nevoie, conform calculelor din proiectul de acum 2 ani, de încă 150 de mii de lei. Dacă nu vor veni bani de la Guvern, lucrările ar putea fi finanțate până la urmă din bugetul local, dar abia anul viitor și în funcție de banii pe care îi va avea primăria la dispoziție.

Până atunci, copiii vor folosi aceeași baie improvizată.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Claudia Toader