Confidenţialitate

Votul din diaspora s-a încheiat

Votul în diaspora pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendumul naţional convocat de preşedintele României s-a încheiat luni, 27 mai, la ora 07:00 (ora României), odată cu închiderea secţiilor de votare de pe coasta de vest a SUA (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland) şi a celei de la Vancouver (Canada).

Până duminică, la ora 23:30, ora României, în diaspora au votat 369.775 de alegători pentru alegerile europene şi 366.504 pentru referendum.

Pe parcursul zilei de duminică, prezenţa la vot a cetăţenilor români a fost substanţială, fiind semnalate cozi la unele secţii de votare din străinătate.

În străinătate au fost deschise 441 de secţii de votare, iar procesul de vot a început sâmbătă la ora 22:00, ora României, fiind prevăzut să continue pe durata a 33 de ore.

Scandalul votului în străinătate, unde românii din diaspora au stat ore întregi la cozi imense iar unii nu au reuşit să voteze, a adus în discuţie şi demisia ministrului de externe, Teodor Meleşcanu.

Acesta consideră, însă, că ministerul pe care îl conduce şi-a făcut datoria şi spune că o decizie privind demisia va fi luată în partidul din care face parte. O problemă rămâne, însă, nerezolvată: problema votului electronic sau prin corepondenţă.

Roma, Londra, Paris şi Amsterdam au fost câteva dintre capitalele europene unde românii au fost nemulţumiţi de modul în care au fost organizate alegerile în străinătate.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a spus, însă, într-o intervenţie telefonică la Digi 24 că a făcut tot ce depinde de el.

A cerut comisiei electorale centrale să prelungească programul de vot acolo unde se formaseră cozi immense.

Ba chair a discutat cu prim ministrul Viorica Dăncilă emiterea unei ordonanţe de urgenţă în acest sens. Însă, nici una dintre măsuri nu a putut fi luată din punct de vedere legal.

Mai mult, Teodor Meleşcanu spune că a fost surprins de numărul mare de români din diaspora care s-au prezentat la vot.

Deşi, o situaţie similar s-a înregistrat şi la alegerile din 2014.

În realitate, însă, nu se cunoaşte numărul exact al românilor care trăiesc în străinătate, spune Sorin ioniţă, de la Expert Forum.

România este una dintre ţările UE care le permit cetăţenilor lor rezidenţi în afara blocului comunitar să voteze la alegerile europarlamentare.

Cetăţenii din Cehia, Grecia, Irlanda, Italia, Malta şi Slovacia rezidenţi în afara blocului comunitar nu pot vota la scrutinul pentru Parlamentul European.

În schimb, Bulgaria, Grecia şi Italia le permit să voteze cetăţenilor lor care au domiciliul în alt stat membru al UE.