Confidenţialitate

Votul s-a încheiat. Guvernul Ciucă a primit 318 voturi pentru și 126 împotriva | VIDEO

Votul s-a încheiat. Parlamentul s-a întrunit astăzi în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru a vota învestirea Guvernului PSD – PNL – UDMR condus de Nicolae Ciucă.

UPDATE Votul s-a încheiat: 318 voturi pentru și 126 împotriva

Votul pentru învestirea Guvernului PSD-PNL-UDMR condus de Nicolae Ciucă s-a încheiat. Noul guvern al României a primit următoarele voturi:

  • Pentru: 318
  • Împotriva: 126

Știrea inițială

Ședința de plen reunit a început la ora 10:00. Votul va fi unul fără emoții, având în vedere că PSD, PNL, UDMR și minoritățile au împreună peste 320 de parlamentari, cu aproape o sută peste numărul necesar învestirii guvernului.

Acordul politic prevede că Nicolae Ciucă va fi premier până pe 25 mai 2023, iar apoi șefia guvernului va fi preluată de PSD. Odată cu rotația premierilor, va avea loc și o rocadă a ministerelor: Finanțele vor trece la PNL, iar Justiția la PSD. De asemenea, transporturile vor fi preluate de liberali, la schimb cu fondurile europene pentru social-democrați.

Una dintre prevederile acordului politic este că niciunul dintre oamenii numiți de un partid nu poate fi schimbat din funcție fără acordul formațiunii care l-a pus acolo.

Pentru a fi învestit, Guvernul condus de Nicolae Ciucă are nevoie de votul favorabil din partea a 234 de parlamentari.

Cum s-a derulat ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru a vota învestirea Guvernului PSD – PNL – UDMR condus de Nicolae Ciucă

În jurul orei 10:00, Nicolae Ciucă și-a prezentat programul de guvernare, dar și lista Cabinetului: „Ne aflăm astăzi într-un moment mult așteptat de toți românii: în care putem să oferim stabilitate și predictibilitate. Ne angajăm să facem tot ce ține de noi pentru ca situația economică, socială și medicală să se îmbunătățească”.

Următorul care a vorbit a fost liderul PSD, Marcel Ciolacu: „PSD e cel mai responsabil și mai stabil partid din România. De aceea PSD trebuie să facă o alegere: vom continua să criticăm o guvernare ineficientă sau ne folosim priceperea și experiența pentru a opri prăbușirea și vom fi alături de români?”.

În jurul orei 11:00 au vorbit Daniel Fenechiu din partea PNL: „Timp de doi ani, partenerul nostru trăgea frâna de mână. Astăzi soluția pragmatică e guvernarea cu PSD” –  și Dan Barna de la USR: „Domnule Ciolacu, încep prin a vă felicita pentru achiziţie. Nu e puţin lucru să scoţi PNL de la guvernare, din vioara unu, şi să îl bagi înapoi ca anexă a PSD. Nu e chiar de colo să convingi echipa câştigătoare să smulgă înfrângerea din ghearele victoriei pentru că asta au făcut în aceste zile colegii din PNL, din echipa câştigătoare, au aruncat senin pe geam rezultatul alegerilor de anul trecut şi s-au încolonat cuminţi în spatele partidului dumneavoastră”.

George Simion a întrebat unde este Florin Cîțu în maniera specifică: „Unde este Florin Cîțu? Unde s-a ascuns, e speriat micuțul? Probabil este cu domnul Klaus Iohannis, care l-a trimis la produs”.

Varujan Pambuccian, reprezentant al minorităților, a declarat joi că „S-a încheiat un an marcat de lupte absurde”.

Violeta Alexandru le-a transmis un mesaj liberalilor: „Politica este despre onoare și despre cuvânt. Când îi spui omului că PSD e ciuma roșie și oamenii îți dau votul… Ceea ce faceți acum este o minciună”.

Anca Dragu, USR, a declarat că: „În cei peste 20 de ani de activitate ca economist, nu am văzut un program atât de slab. Am găsit, în schimb, lucruri prevăzute deja în legislație, precum majorarea salariului minim, și bâlbe”.

Nu a lipsit nici Diana Șoșoacă, care a declarat că: „Suntem în geometria euclidiană: două paralele se întâlnesc la infinit”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Cabinetul Ciucă, la testul formal al votului de învestitură