Vot final: Pedepse reduse pentru deținuții încarcerați în spații necorespunzătoare

Camera Deputaților a stabilit, în calitate de for decizional, că la fiecare 30 de zile executate într-un spațiu de cel mult 4 metri pătrați, deținuților li se vor scădea 6 zile din pedeapsă.

Parlamentarii au stabilit și că deținuții își vor putea cumpăra zile de libertate dacă muncesc.

Proiectul, inițiat de fostul ministru al Justiției, Raluca Prună a fost modificat din temelii de parlamentari. Aceștia au stabilit că la fiecare 30 de zile executate într-un spațiu necorespunzător, pedepsele sunt reduse cu 6 zile în loc de 3. Iar definiția spațiului necorespunzător a fost schimbată în așa fel încât aproape toți deținuții din România ar putea avea pedepsele micșorate. Mai exact, dacă sunt încarcercați într-un spațiu de cel mult 4 metri pătrați, dacă nu au apă caldă, ventilație în cameră, acces la lumină naturală și la activități în aer liber, dacă au gândaci, șoareci sau purici în celulă, dacă mâncarea nu e de calitate sau dacă nu au dotări igienico-sanitare minime.

La cele 6 zile scăzute lunar din pedeapsă, se pot adăuga alte 5 zile pe lună, dacă deținutul muncește și cedează penitenciarului 40% din banii primiți pentru activitatea prestată. Chiar și în situația în care nu renunță la acești bani, un deținut poate obține reducerea pedepsei cu 4 zile pentru fiecare 3 zile de muncă plătită. Va fi luată în calcul inclusiv munca prestată pe timp de noapte.

Legea se aplică pentru persoanele încarcerate începând din 2012, de când a venit prima decizie CEDO privind condițiile din penitenciare. Cei care au beneficiat deja de despăbugiri obținute în instanță pentru condițiile din închisoare nu mai pot beneficia de reducerea pedepselor.

Proiectul merge la Cotroceni pentru a fi promulgat.

În termen de 2 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, se va face o clasificare a penitenciarelor din România în funcție de condițiile de detenție, iar în termen de la 4 luni, vor fi calculate zilele ce vor fi scăzute din pedeapsă pentru fiecare deținut în parte.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS