VOT CRUCIAL in Grecia: Antonis Samaras, indemn la prudenta / Alexis Tsipras: ”Vom decide daca maine Troica va aplica sau nu masurile de austeritate”

În Grecia au loc astăzi alegeri anticipate parlamentare. Urnele s-au deschis la ora 7.00 (7.00 ora României) și se vor închide la ora 19.00.

Favorit pare să fie partidul de extremă stânga SYRIZA, care a promis relaxarea măsurilor de austeritate și re-negocierea acordurilor cu finanțatorii străini ai țării.

Cele mai recente sondaje indicau un avans al candidaților de extremă stângă de 4 procente față de candidații conservatori.

Liderul conservatorilor, Antonis Samaras – premier în funcție, a votat dimineață la Atena, imediat după deschiderea urnelor, și a îndemnat electoratul la prudență:

‘Astăzi, vom decide dacă avansăm sau dacă plonjăm în necunoscut. Sper că nimeni nu va pune în pericol viitorul european al Greciei’.

Mai târziu a ajuns la urne Alexis Tsipras, liderul SYRYZA. A fost acalamat în momentul în care a intrat în secția de votare:

Viitorul nostru comun în Europa nu este cel al austerităţii. Grecii sunt chemaţi la urne astăzi pentru a face un ultim pas spre revenirea la speranţă, pentru a se pune capăt temerilor. Vom decide dacă, mâine, Troica (CE/BCE/FMI) va reveni în Grecia pentru aplicarea măsurilor stabilite cu premierul Antonis Samaras sau dacă va accepta negocieri dificile pentru revenirea la demnitate’.