Vosganian: „Fiecare ou mâncat de la găina din curte văduvește bugetul de stat cu 50 de bani !”

„Fiecare ou mâncat de la găina din curte văduvește bugetul de stat cu 50 de bani !” – scrie pe pagina sa de Facebook, deputatul ALDE, Varujan Vosganian.

„Punguța cu doi bani 🙂 … Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. Oul fermierului va lua calea pieței și va fi vândut, în medie, cu 1 leu oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie. Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. În schimb, oul din coteț,în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban.”

Este un fragment din textul postat pe o rețea de socializare de deputatul ALDE, Varujan Vosganian.

(Foto: Pagina de Facebook Varujan Vosganian)

La fel în ce privește roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână”…continuă exemplele fostului ministru al economiei.

Postarea sa a atras multe critici ale celor care au citit-o.

Deputatul a revenit apoi cu o altă postare pe rețeaua de socializare în care spune că reacțiile la afirmațiile sale îl fac să creadă că a „fost prea … abstract”.

El a explicat pentru Europa FM, într-un interviu realizat de Liliana Nicolae, ce avrut să spună, de fapt.

În primul rând, că dacă toate produsele obținute în propria gospodărie ar ajunge pe piață și ar fi impozitate, s-ar aduna mai mulți bani la bugetul de stat – spune el.

„Ideal ar fi, adaugă el, ca românii să aibă locuri de muncă și să cumpere respectivele produse, nu să le mai facă acasă, în gospodărie. Evaziunea fiscală și economia naturală împreună afectează PIB-ul fiscalizat cu cel puțin 35 % (…). Noi impozităm doar 65 % din PIB. De aceea, veniturile noastre sunt foarte mici.  Locuitorii din Danemarca, Franța și din alte țări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte și nici nu amestecă în ceaun roșiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.  Faptul că avem o atât de puternică înclinație spre autoconsum, și nu doar în ce privește alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”.”

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare