Vor fi inventariați toți urșii din România

Ministerul Mediului vrea să inventarieze și să cipeze, cu bani europeni, toți urșii de pe teritoriul țării, deoarece se pare că sunt mult mai mulți decât se știa, a declarat, marți, Grațiela Gavrilescu, ministrul de resort în Comisia pentru mediu din Senat.

Ciparea este un procedeu prin care animalelor li se introduce sub piele un cip care are atribuit un cod unic, prin care acestea pot fi identificate ulterior.

Ministrul susține că săptămâna trecută le-a explicat reprezentanților Comisiei Europene că România nu se știe un număr clar de exemplare și că tot cu ajutorul banilor de la UE, în asociere cu Academia Română și cu câteva institute de cercetare, va fi scris un proiect prin care să inventarieze, cipeze și protejeze specia.

Aceasta a subliniat faptul că printr-un astfel de demers „nu vom mai fim puși în situația în care ursul să mănânce omul”.

În plus, România poartă discuții cu alte țări europene, la nivel de ambasade, pentru identificarea unor rezervații care ar putea prelua o parte din urșii din România, a mai adăugat Grațiela Gavrilescu.

„În UE se spune că sunt în total vreo 900 de urși, iar noi avem peste 7.000 sau 10.000, nici nu știm exact, și dorim ca acești urși, protejând specia, să fie luați de anumite rezervații, acolo unde există posibilitatea”, a mai spus ministrul.

Despre țările care ar urma să primească urși, aceasta a spus că nu vrea să le numească decât în momentul în care studiu va fi elaborat și depus la fonduri europene, pentru că dorește ca totul să fie integrat și unitar.

Ministrul Mediului a reiterat că ordinul de intervenție pentru 145 de urși nu este unul de ucidere și a fost aprobat, după lungi dezbateri cu toți factorii implicați, pentru a proteja omul în cazul în care este atacat de urs.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS