Confidenţialitate

Voluntarii care ajută armata din Ucraina: Unii le cumpără echipamente, alții lucrează pentru firme care donează profitul către militari | AUDIO

În ultimele săptămâni, Armatei Ucrainene i s-au alăturat mulți voluntari. Nu e vorba de cei care luptă, ci de cei care ajută Armata în chestiuni care țin de aprovizionare, de exemplu.

Oksana Kovalenko este jurnalistă la Kiev. A fost voluntar pentru Armata Ucraineană și în 2014, când Rusia a atacat Crimeea. Ea a povestit pentru Europa FM care sunt nevoile soldaților în aceste zile.

„Sunt jurnalistă, scriam despre politică, acum scriu despre război. Dar, dacă ne pierdem țara, nimeni nu va mai avea nevoie de jurnalismul meu”, spune Oksana Kovalenko.

Ea are experiență ca voluntar pentru armată, așa că s-a gândit că poate ajuta și acum, așa cum a făcut-o în 2014.

„Le cumpărăm tot ce au nevoie pentru protecția lor: caschete, veste antiglonț, lucuri tehnice. Și, în principiu, încercăm să le aflăm nevoile.”

„Nu vreau să părăsesc țara. Vreau să fac tot ce pot ca să rămân în Ucraina”, mai spune Oksana Kovalenko.

Și alți priteni de-ai ei s-au alăturat armatei ucrainene, ca voluntari. Mulți dintre ei, au făcut același lucru și în urmă cu 8 ani, când Rusia a acupat Crimeea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Andrei este un tânăr ucrainean, în vârstă de 23 de ani. Fotograf și programator IT . Locuiește singur la Kiev de când a început războiul.

Nu se poate înrola, dar firma la care lucrează donează tot profitul către armata ucraineană:

„Lucrez la o companie IT și, în acest moment, tot profitul companiei este donat către armata ucraineană, iar asta mă motivează să lucrez. Nu sunt luptător, sunt mic de statură, dar pot contribui la economia țării și la finanțarea armatei, asta pot face în acest moment. Deci, muncă și îngrijorări cu privire la familie.”

După bombardamentele de luni dimineață, din Kiev, în urma cărora au murit  8 oameni, s-a impus o nouă interdicţie de circulaţie în capitala Ucrainei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Arhivă Oksana Kovalenko

Citește și: Armand Goșu, specialist în spațiul rusesc: „Bomba ticăie pentru Putin. Nu mai are trupe pentru a pune presiune, nu mai are rezerve”| VIDEO