Confidenţialitate

Prima vizită a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în România de la începutul invaziei rusești | VIDEO+ FOTO

Liderul de la Kiev a fost primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Mai bine de o oră și jumătate cei doi au avut discuții oficiale. Accentul a fost pus pe sisteme antiaeriene, a spus Volodimir Zelenski în fața presei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primirea oficială a președintelui Ucrainei la Palatul Cotroceni

După ceremonia care a avut loc în curtea Palatului Cotroceni, când au fost intonate imnurile celor două țări, cei doi șefi de stat au purtat-o convorbire oficială care a durat cu 40 de minute – mai mult decât era programată oficial.

Declarația de presă comună cu Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski

Președinții celor două state au susținut o declarație de presă comună, în care șeful statului Klaus Iohannis a reiterat sprijinul pentru țara vecină, dar și dublarea capacității lunare de tranzit prin porturile românești la 4 milioane de tone de produse agricole.

„De la începutul războiului, peste 27 de milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat țara noastră” / „Am condamnat din nou în termenii cei mai fermi atacurile repetate ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene. Acestea sunt crime de război – afectează securitatea cetățenilor ucraineni și a cetățenilor români”, a declarat marți Klaus Iohannis.

Liderul de la Kiev a spus că discuția s-a concentrate în special pe suplimentarea sistemelor de apărare antiaeriană, pe accelerarea procesului de pregătire a piloților ucraineni din România, dar și pe securitatea în regiunea Mării Negre.

„Mulțumesc întregii Românii pentru susținerea și ajutorul acordat Ucrainei. Am convenit un parteneriat strategic pe viitor. Am discutat despre securitatea în regiunea Mării Negre, am discutat despre infrastructură, despre deschiderea unor puncte de trecere noi la granița comună, și despre minoritățile naționale. Este o decizie foarte importantă pregătirea piloților ucraineni în România și am discutat cu domnul președinte cum să accelerăm procesul. Am discutat situația de pre front, despre solicitările noastre militare, vor fi noutăți foarte bune despre artilerie și apărare antiaeriană. Dronele rusești sunt un pericol nu doar pentru statul nostru, sunt un pericol pentru toți”, a spus Volodimir Zelenski.

Sursa foto: Raul Bambu / Europa FM

Sursa foto: Raul Bambu / Europa FM

Sursa foto: Raul Bambu / Europa FM

Vizita Monumentului Eroilor din Parcul Carol

După întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, Volodimir Zelenki a depus o coroană la Monumentul Eroilor din Parcul Carol.

Sursa colaj foto: Raul Bambu / Europa FM

Sursa video: Raul Bambu / Europa FM

Citește și: Președintele Ucrainei – Volodimir Zelenski – este primit oficial la Guvern de către Marcel Ciolacu | VIDEO