Confidenţialitate

Volodimir Zelenski: Este absurd dacă nu se stabilește un calendar pentru aderarea Ucrainei la NATO. Incertitudinea înseamnă slăbiciune

Președintele Ucrainei – Volodimir Zelenski – a declarat înaintea Summitului NATO de la Vilnius că s-ar purta discuții despre o invitație către Ucraina pentru a deveni membru al Alianței Nord-Atlantice, însă „este un lucru fără precedent și absurd că nu este stabilit un termen nici pentru invitație, nici pentru aderarea Ucrainei”. Volodimir Zelenski a mai spus că „înseamnă că se lasă o fereastră de oportunitate pentru a negocia aderarea Ucrainei la NATO în cadrul negocierilor cu Rusia. Iar pentru Rusia, acest lucru înseamnă motivație pentru a-și continua teroarea”.

„Ne prețuim aliații. Prețuim securitatea noastră comună. Și apreciem întotdeauna o conversație deschisă. Ucraina va fi reprezentată la summitul NATO de la Vilnius, pentru că este vorba despre respect. Dar și Ucraina merită respect.

Acum, în drum spre Vilnius, am primit semnale că se discută anumite formulări fără Ucraina. Și aș dori să subliniez că această formulare se referă la invitația de a deveni membru NATO, nu la aderarea Ucrainei.

Este un lucru fără precedent și absurd că nu este stabilit un termen nici pentru invitație, nici pentru aderarea Ucrainei. În timp ce se adaugă formulări vagi despre <<condiții>> chiar și pentru invitarea Ucrainei.

Se pare că nu există disponibilitate nici pentru a invita Ucraina în NATO, nici pentru a o face membră a Alianței. Acest lucru înseamnă că se lasă o fereastră de oportunitate pentru a negocia aderarea Ucrainei la NATO în cadrul negocierilor cu Rusia. Iar pentru Rusia, acest lucru înseamnă motivație pentru a-și continua teroarea.

Incertitudinea înseamnă slăbiciune. Și voi discuta deschis acest lucru la summit”, a scris Volodimir Zelenski întro postare pe Twitter, în timp ce călătorește spre Summitul NATO de la Vilnius.

Sursa foto: Facebook / Volodimir Zelenski

Citește și: Președintele României – Klaus Iohannis, declarații de presă înaintea Summitului NATO de la Vilnius | VIDEO