Confidenţialitate

Volodimir Zelenski cere constituirea unui „tribunal special” care să investigheze invadarea Ucrainei de către Rusia

Președintele ucrainean a cerut constituirea unui „tribunal special” care să investigheze invadarea țării sale de către armata rusă. Între timp, ajuns în a 142 zi, conflictul armat continuă: noi clădiri au fost bombardate în Vinița.

De la Paris, preşedintele Emmanuel Macron avertizează că urmează o perioadă grea pe frontul ucrainean de război, mai ales în regiunea estică Donbas, principala țintă a armatei ruse.

Volodimir Zelenski a acuzat Moscova de „terorism” după ce mai mult de 23 de persoane, printre care 3 copii, au fost ucise într-un atac cu rachete lansate asupra orașului Vinița, din centrul Ucrainei. Alte 50 de persoane au fost rănite. Unele dintre acestea sunt în stare critică.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a declarat „consternat” şi Uniunea Europeană a denunţat joi noi „atrocităţi” după ce atacurile ruseşti asupra oraşului Viniţa.

Rachetele au căzut în piața centrală din Viniţa, distrugând mai multe clădiri şi zeci de maşini aflate în zonă.

Într-un interviu televizat de Ziua Națională a Franței, preşedintele Emmanuel Macron spune că această „vară și începutul toamnei vor fi foarte dure” pe frontul ucrainean de război. Liderul de la Paris și-a exprimat temerea că ostilitățile vor fi unele de durată.

Președintele francez a promis continuarea ajutorului militar occidental. Totodată, Emmanuel Macron l-a acuzat pe omologul rus, Vladimir Putin, că foloseşte energia „ca armă”. “Trebuie să ne pregătim de un scenariu în care renunţăm în totalitate la gazele naturale ruseşti”, le-a transmis compatrioților liderul francez.

Emmanuel Macron le-a cerut administraţiilor, firmelor și cetățenilor să se pregătească pentru economisirea energiei.

Norvegia, Qatarul, Algeria și Statele Unite vor fi surse alternative pentru importuri.

Citește și: Ambasadoarea SUA la NATO: Este destul de dificil de estimat care sunt planurile Kremlinului și dacă Putin va mai ataca sau nu Kievul | AUDIO