Confidenţialitate

Voiculescu, după destituire: 113 zile de mandat şi de ciocniri de mentalităţi

În prima sa reacție de după destituire, Vlad Voiculescu a declarat, vineri, că mandatul său la Ministerul Sănătăţii se rezumă la 113 zile “de ciocniri de mentalităţi’.

“În continuare mi-e teamă pentru oamenii din ţara asta, pentru cei care au nevoie de ajutor, pentru cei care sunt văzuţi de politicieni ca electorat, pentru oamenii din sistem, cei care aşteptau o schimbare (…) Am preluat un minister al Sănătăţii în colaps”, a adăugat acesta, într-o conferinţă de presă.

”Gestionarea pandemiei, așa cum s-a petrecut în ultimele luni, a avut parte de câteva episoade pe care publicul le-a realizat mai puțin. Premierul României, discutând aproape niciodată cu Ministerul Sănătăţii, premierul României lansând target-uri, ținte fără să discute cu nimeni, transofrmându-se în primul epidemiolog al țării, premierul vorbind despre lucruri pe care nu le cunoștea, nu s-a sfătuit cu nimeni din Minister, nici cu comisiile de specialitate, nici cu experții din Ministerul Sănătăţii”, a adăugat fostul ministru.

”Avem acum un ministru interimar. O să-l rog pe dl ministru interimar, care ocupă de asemena funcția de premier, să revadă metodologia făcută sub conducerea partidului dumisale (PNL – n. red.), anul trecut, cu privire la raportarea deceselor deceselor din spitalele Covid. N-aș vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reușit să documentăm, dar investigația ne arată că există diferențe fundamentale între cifrele reale și cele raportate”, a mai spus fostul ministru.

”Există o diferență între ce e pe paltforma Coronaforms și datele transmise către Ministerul Sănătății (…) Mai puține decese. Vorbim de o statistică ce trebuie clarificată (…) Modul de calculare a incidenței, știți că l-am schimbat, focarele excluse din calcularea ratei, asta nu se mai întâmplă nicăieri în altă parte. Există o problemă de metodologie când ne uităm la decese. Sunt lucruri care putem dezbate dacă au fost cu intenție sau nu, dar ele trebuie ajustate. A fost o provocare politică”, a adăugat acesta.

Premierul Florin Cîțu l-a destituit pe Vlad Voiculescu de la șefia Ministerului Sănătăţii, miercuri, un gest care a generat o criză în coaliția de guvernare.

Șeful executivului i-a reproșat acestuia gafele ministeriale și publicarea în Monitorul Oficial, fără încuviințare, a ordinului care modifică indicatorii pentru carantinarea localităților.

Documentul purta semnătura doctorului Andreea Moldovan, destituită la rândul său din postul de secretar de stat.

După demiterea lui Vlad Voiculescu, USR PLUS a anunțat că îi retrage sprijinul politic liberalului Ludovic Orban în fruntea executivului.

O mediere a crizei din partea președintelui Klaus Iohannis întârzie. Șeful statului nu a avut vreo reacție publică până acum.

Din opoziție, PSD a invocat scenariul alegerilor anticipate.