Vocea care ar putea readuce România în Top la Eurovision

Anul acesta, Selecţia Naţională Eurovision are în prim plan câteva voci speciale.

Cezar The Voice şi Iustin Ianău, fostul concurent de la ‘Românii au Talent’, sunt doar două dintre vocile deosebite care se vor auzi în acest weekend în semifinalele Selecţiei Naţionale Eurovision.

Soarta a decis ca cei doi să nu se înâlnească în aceeaşi seară pe scena Eurovision, Cezar The Voice fiind în prima semifinală, iar Iustin Ianău în cea de-a doua, duminică.

Iustin va urca pe scenă cu piesa ‘Seven’ chiar de ziua lui, când îşi serbează majoratul, pe 24 februarie. El a impresionat publicul emisiunii TV ‘Românii au talent’, însă nu a reuşit să câştige competiţia şi nici să prindă avânt în lumea muzicală. Eurovision ar putea schimba acest lucru, aşa cum în trecut concursul a reuşit să relanseze cariera mai multor artişti cu nume sonore sau să aducă nume noi pe scena internaţională.

Pentru Cezar The Voice participarea la Eurovision vine într-un an în care cântă alături de Andrea Bocelli şi Angela Gheorghiu şi se pregăteşte să lanseze un single scris special pentru el de legenda muzicii electronice, Vangelis.

Piesa ‘It’s my life’ promovează un gen muzical nou, pop opera, care ar putea aduce dragoste la prima vedere la întâlnirea cu publicul Eurovision sau s-ar putea lovi de un zid, ţinând cont că nu este tocmai un gen comercial şi prea cunoscut.

Indiferent de alegerile finale pentru a reprezenta România în concursul Eurovision Song Contest 2013, cert este că cele două voci speciale au şanse să treacă în finala naţională şi să ajungă la o confruntare directă. Pe lângă compoziţii şi în voci memorabile.

În trecut, vocea deosbită a lui Mihai Trăistariu a adus cel mai mare punctaj României în concursul Eurovision. În 2006, România a terminat pe locul 4 cu 172 de puncte, fiind cel mai bun punctaj obținut vreodată de ţara noastră în în finală.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Eurovision România

TVR va dedica două zile semifinalelor (23 şi 24 februarie), la fiecare dintre acestea urmând să participe câte 16 melodii. Cele mai bune şase din fiecare semifinală, alese de juriul de specialitate, dar şi prin voturile telespectatorilor, vor intra în faza finală. Ponderea televotului este de 50%, la fel ca în cazul votului juriului.

Marea finală, la care participă cele 12 piese, va avea loc în data de 9 martie 2013. Modalitatea de jurizare va fi: 50% televot, 50% juriu. Toate cele trei părţi ale concursului vor fi transmise în direct pe TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi online, pe www.tvr.ro/eurovision și www.tvrplus.ro, iar finala națională va fi difuzată si pe www.eurovision.tv, site-ul oficial al competiţiei. Regulamentul concursului şi informaţii suplimentare pot fi accesate pe site-ul TVR, la adresa www.tvr.ro/eurovision.