Vladimir Putin revine la Kremlin pentru al treilea mandat prezidențial

Peste 2.000 de invitaţi ruşi şi străini vor fi prezenți la ceremonie.

Ales pe 4 martie cu aproape 64 la sută din voturi, Putin va depune jurământul în fastuoasa sală Sfântul Gheorghe de la Kremlin, palatul prezidenţial pe care l-a părăsit în 2008 pentru a deveni prim-ministru.

Fostul agent KGB i-a lăsat atunci postul de şef al statului unui subordonat, Dmitri Medvedev, care urmează acum să devină premierul său, un ‘tandem’ care pare să se instaleze pentru mult timp la putere.

Peste 2.000 de invitaţi ruşi şi străini vor fi prezenți la ceremonie. Printre aceștia se numără fostul premier italian Silvio Berlusconi şi fostul cancelar german Gerhard Schroeder, cu care liderul rus a păstrat relaţii amicale.

Putin, care a fost președinte al Rusiei în perioada 2000-2008, va rămâne la conducerea țării cel puțin până în 2018. Contestat tot mai mult, acesta a respins vehement criticile la adresa sa. Opoziţia se teme revenirea lui Putin la Kremlin va însemna o înăsprire a regimului.

Preluarea mandatului de către Putin le aduce rușilor o vacanță nesperată. La scurt timp după ce a câștigat alegerile, acesta a declarat că rușii vor avea liber în perioada 6-9 mai. Pe 9 mai va avea loc Parada de Ziua Victoriei, care marchează victoria împotriva naziștilor, iar pregătirile pentru defilarea militară sunt în toi.