Confidenţialitate

Putin, mesaj pentru București la primirea noului ambasador român la Moscova

Noul ambasador al României la Moscova, Cristian Istrate, i-a prezentat, marți, la Kremlin, scrisorile de acreditare președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a spus că se bazează pe România pentru dezvoltarea de relații reciproc avantajoase.

„Ne bazăm pe dezvoltarea unor relații reciproc avantajoase cu România. Suntem pregătiți să lucrăm împreună la intensificarea legăturilor politice, economice și umanitare. Există un bun potențial de cooperare în ceea ce privește regiunea Mării Negre”, a declarat Vladimir Putin, potrivit comunicatului publicat pe site-ul administrației prezidențiale a Rusiei.

Declarația vine după o perioadă mai tensionată între cele două țări, timp în care România a expulzat un diplomat rus de la București, iar Moscova a răspuns cu aceeași monedă, prin expulzarea unui diplomat rus din capitala Rusiei.

Recent, ministrul de Externe Bogdan Aurescu declara că desfăşurarea de forţe a Rusiei la Marea Neagră este „o acţiune de intimidare” care rămâne „preocupantă”.

Cât despre Republica Molodova, care prin președintele Maia Sandu face pași spre îndepărtarea de influența Rusiei, VLadimir Putin a declarat:

„Abordarea noastră privind relațiile cu Republica Moldova se bazează pe tradițiile de prietenie și pe valorile spirituale comune, pe care națiunile noastre le împărtășesc. În acest an se vor împlini 20 de ani de la semnarea Tratatului bilateral de prietenie și cooperare. Vom continua să promovăm căutarea unei soluții echitabile la problema transnistreană și a unui acord privind un statut special, garantat în mod fiabil, pentru Transnistria, bazat pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.”

Foto: Kremlin.ru