Vladimir Putin, discurs anual despre starea natiunii: Nimeni nu va obtine avantaje militare asupra Rusiei

Liderul de la Kremlin a adresat și un mesaj pentru țările care ar putea încerca acest lucru: ‘Este inutil să încerci să discuţi cu Rusia de pe o poziţie de forţă, chiar şi atunci când se confruntă cu divergenţe interne’.

Președintele Rusiei – Vladimir Putin – e de părere că nimeni nu va obține avantaje militare asupra țării pe care o conduce.

Vladimir Putin a ținut astăzi discursul său anual privind starea națiunii în care a vorbit despre sancțiunie adoptate împotriva Rusiei dar și despre sistemul global anti-rachetă.

Liderul rus a vorbit faţa Camerelor reunite ale Parlamentului. În primele rânduri s-au aflat, între alții, premierul Dmitri Medvedev, alături de soția sa și patriarhul rus, Kirill.

Încă de la începutul discursului, Vladimir Putin a pledat pentru suveranitatea națională:

‘Rusiei îi pasă de suveranitatea ei,este esențial pentru națiune ..trebuie sa fim suverani, altfel ne vom pierde in aceasta lume mare…toate celelalte țări, ceilalți parteneri internaționali trebuie sa realizeze asta’.

Vladimir Putin a vorbit și depre lecțiile trecutului. ‘Așa cum Hitler a eșuat în ideile sale mizantropice, nu a reușit să distrugă Rusia, toată lumea ar trebui să-şi amintească cum se termină asta’, a adăugat liderul de la Kremlin.

Pe de altă parte, președintele Rusiei crede că situația din estul Ucrainei este doar un pretext pentru a impune sancțiuni Rusiei și a afirmat că occidentalii vor de multă vreme să frâneze avansul țării.

Cu toate acestea, preşedintele rus a declarat că nu are nicio intenţie de a ‘rupe’ relaţiile cu Statele Unite și cu țările membre UE.

‘Nu e nevoie sa ameninti alte țări cu izolarea sau cu sancțiuni…asta este daunator, dar daunator pentru toata lumea…inclusiv pentru toti cei care adopta aceste sanctiuni..apropo de sanctiuni, asta e o scuza a Statelor Unite și a țărilor membre UE…ceea ce fac in Ucraina e în interesul lor.’

Vladimir Putin a vorbit și despre crearea unui sistem global de apărare antirachetă. În opinia sa, acest lucru este ‘o ameninţare pentru toată lumea’, care ‘oferă iluzia invincibilităţii’.

La capitolul economie, liderul de la Kremlin a propus o amnistie fiscală pentru firmele care se întorc în Rusia, insistând asupra unor măsuri care să încurajeze activitatea antreprenorilor.

Firmele nu vor fi anchetate sau investigate de unde au banii, a precizat Vladimir Putin, în aplauzele celor care au participat la discurs.