Confidenţialitate

Ministrul Voiculescu, despre redeschiderea școlilor: Dacă un elev va fi confirmat, toată clasa va fi testată | VIDEO

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a discutat cu Alice Iacobescu în direct la Europa FM, în emisiunea Piața Victoriei, despre redeschiderea școlilor, în contextul în care autoritățile nu au o radiografie clară a situației răspândirii coronavirusului în România.

În contextul în care aproape 50% din personalul din școli a declarat că nu dorește să se vaccineze, Vlad Voiculescu a spus că, mai degrabă, cadrele didactice așteaptă să vadă ce se întâmplă cu cei care s-au imunizat până acum:

„Cred că sunt foarte mulți care așteaptă să vadă ce se întâmplă, cu siguranță o parte au întrebări și caută răspuns. (…) În momentul acesta nu avem cifre care să ne demonstreze că redeschiderea școlilor ar trebui amânată.”

Pe de altă parte, redeschiderea școlilor ar urma să aibă loc pe baza unor statistici care nu reprezintă neapărat situația reală, iar acest lucru reiese din testările pentru coronavirus:

„Foarte mulți români recurg la testele rapide, care nu se raportează încă în întregime. Mecanismul este greoi pentru că trebuie schimbată platforma informatică. (…) Nemaifiind atât de surpinzător ca la începutul pandemiei, știu și eu cazuri de persoane care nu s-au mai dus să se testeze, ci mai degrabă au așteptat dacă au simptome sau dacă ar trebui să meargă la spital. Nici anchetele epidemiologice nu ajung la ei și cu anchetele epidemiologice e altă discuție.”

Cu toate acestea, Vlad Voiculescu susține că școlile ar trebui redeschise în București, chiar dacă, spune ministrul, nu se fac suficiente teste pentru COVID-19:

„În Capitală da, cred că în momentul acesta putem să ne gândim la scenariul acesta. (…) Astăzi, în București au fost făcute 1.366 de teste antigen, iar PCR nu le am aici. (…) E ridicol de puțin, știm că este răspândit, nu cred că este sub 3 la mie în acest moment, în realitate.

În schimb, Vlad Voiculescu spune că va fi nevoie de o strategie clară, pe care autoritățile să meargă atunci când elevii vor reveni, fizic, la școală:

„Ce încercăm să facem, vom avea protocoale de testare pentru elevi, odată ce vom avea un motiv să credem că testarea este necesară într-o clasă. Dacă un elev va fi confirmat, toată clasa va fi testată.”

De asigurarea acestor lucruri de va ocupa fie conducerea școlii, fie structurile din subordinea Ministerului Sănătății, a mai spus Vlad Voiculescu, la Europa FM.

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: