Vizită neautorizată a premierului turc la un mormânt otoman din Siria

Ahmet Davutoglu a trecut ieri, pentru scurt timp, frontiera în Siria, pentru a vizita mormântul bunicului fondatorului Imperiului Otoman, relatează BBC.

Mormântul lui Suleyman Șhah a fost relocat într-o operaţiune militară turcă sub acoperire în februarie, din cauza îngrijorărilor că Statul Islamic l-ar putea distruge. Damascul a descris această operațiune ca fiind un act de “agresiune flagrantă”.
Deplasarea premierul turc Ahmet Davutoglu este prima astfel de vizită a unui lider politic turc la mormântul din secolul al 13-lea din Siria.
Acestă Vizită neautorizată a premierului turc în Siria ar putea înfuria autorităţile de la Damasc. Guvernul preşedintelui Bashar al-Assad a declarat că Turcia a informat consulatul său din Istanbul în legătură cu operaţiunea de mutare a mormântului în februarie, dar nu a aşteptat aprobarea Siriei, încălcând astfel tratatele internaționale.
Suleyman Șhah, care a trăit în perioada 1178-1236, a fost bunicul fondatorului Imperiului Otoman, Osman I. Mormântul se află acum la câţiva metri de graniţa cu Turcia, în provincia Alep. Acesta se afla iniţial mult mai în interiorul Siriei şi a fost desemnat singura enclavă turcă în acord cu tratatul semnat în 1921.