Vizită importantă în Rusia a președintelui Turciei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se întâlnește astăzi, la Sankt Petersburg, cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Întrevederea este o încercare de reluare a relațiilor între cele două state, după ce, în noiembrie 2015, Turcia a doborât un avion de luptă rusesc, în apropiere de granița cu Siria.

De asemenea, este și prima vizită externă a președintelui turc după puciul eșuat de luna trecută.

Zilele trecute, președintele turc a declarat într-un interviu acordat agenţiei de ştiri ruse Tass, că doreşte o resetare a relaţiilor cu Rusia şi o reluare a cooperării între cele două ţări în diferite domenii. Tonul declarațiilor a fost unul mai mult decât prietenos, vorbind despre Putin cu apelativul ‘dragul’ sau ‘respectatul’ Vladimir.

„Ţările noastre sunt actori cheie în regiune şi au multe lucruri de făcut împreună”, a subliniat el.
Întâlnirea de astăzi vine după luni de zile în care relațiile dintre cele două state au cunoscută o răcire considerabilă, după ce , anul trecut, Turcia a doborât un avion de luptă rusesc, în apropiere de granița cu Siria, iar Rusia a impus sancțiuni comerciale Turciei, iar numărul turiştilor ruşi care vizitează Turcia a scăzut cu 87% în prima jumătate a anului, notează Reuters. Tensiunile s-au mai relaxat după ce Erdogan și-a cerut scuze pentru incident .

Discuțiile de astăzi  se vor concentra pe reluarea relațiilor comerciale între două țări și de turism. Un subiect important este și criza din Siria.

Foto: turkishmonitor

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS