Confidenţialitate

Vizat de programul de spionaj Pegasus, președintele Macron şi-a schimbat numărul de telefon

Preşedintele francez şi-a schimbat telefonul şi numărul de telefon în contextul scandalului iscat de programul spyware Pegasus, a anunțat, joi, un responsabil de la Palatul Elysee, într-una din primele acţiuni concrete anunţate de autorităţile franceze în legătură cu acest răsunător dosar, potrivit BFMTV.

Pentru moment, nu există vreo confirmare că telefonul lui Emmanuel Macron ar fi fost într-adevăr piratat, fiind “doar o măsură de securitate suplimentară”.

La două zile după dezvăluirile consorţiului media Forbidden Stories, potrivit căruia o agenţie de informaţii marocană a pus sub urmărire în 2019 telefonul președintelui, împreună cu cele ale altor câţiva membri ai guvernului francez, cu ajutorul programului spyware, postul de televiziune France Info a comunicat că unul din numerele de telefon mobil al şefului statului a fost schimbat.

De altfel, purtătorul de cuvânt al executivului francez, Gabriel Attal, a indicat că “se fac verificări”, iar “un anumit număr de protocoale de securitate au fost reajustate”.

Palatul Elysee a precizat anterior că Emmanuel Macron se foloseşte de mai multe telefoane mobile şi schimbă periodic terminalele.

Jurnalişti, şefi de stat şi opozanţi apar pe listele dezvăluite duminică de un consorţiu de 17 media.

În cazul Franţei, au mai fost vizaţi fostul premier, Edouard Philippe, 14 miniştri ai executivului anterior, precum şi mai mulţi jurnalişti, dintre care doi au depus imediat o plângere.

Programul Pegasus, conceput de compania israeliană de securitate cibernetică NSO, ar fi permis spionarea numerelor a cel puţin 180 de jurnalişti, 85 de militanţi pentru drepturile omului și a unor şefi de stat, printre care şi preşedintele francez Emmanuel Macron, ceea ce NSO respinge.