Vitamina E, importantă pentru fertilitatea bărbaților

Alegând o dietă sănătoasă, bărbaţii îşi protejează fertilitatea de efectele negative ale procesului de îmbătrânire. Cu cât un bărbat este mai în vârstă, cu atât prezintă un risc mai mare de infertilitate sau de a avea copii cu diverse probleme. Soluția poate fi adoptarea unei diete echilibrate bogate în fructe, legume, carne de peşte şi nuci, afirmă oamenii de ştiinţă din Statele Unite.

Un stil de viață echilibrat stă la baza unui stil de viață sănătos. Astfel, o dietă bogată în vitamina C, vitamina E şi în acid folic poate să protejeze structura ADN-ului, în special pentru bărbaţii trecuţi de vârsta de 40 de ani.

Un studiu recent a demonstrat că bărbaţii în vârstă de peste 44 de ani care au concentraţii ridicate de vitamina C în organism au un risc cu 20% mai mic de a suferi deteriorări ale ADN-ului, în comparaţie cu bărbaţii din aceeaşi grupă de vârstă care nu includ în alimentație portocale, ardei, căpşuni, broccoli şi cartofi.

Rezultate similare s-au înregistrat şi pentru bărbaţii care prezentau în organism concentraţii ridicate de zinc – element chimic prezent în carnea de peşte şi în crustacee -, de vitamina E – prezentă în nuci şi seminţe – şi de acid folic – prezent în legumele verzi.

Atenție însă, compuși asemănători hormonului sexual feminin estrogen care se pot găsi în carnea comercializată, de exemplu, pot avea un efect dăunător asupra fertilității bărbaților.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.