Vitamina C, vitamina E şi seleniul ne protejează de apariţia cancerului pancreatic

O dietă bogată în antioxidanți ca vitamina C, vitamina E și seleniu protejează împotriva cancerului de pancreas, demonstrează un nou studiu.

Cancerul de pancreas este o afecțiune malignă foarte greu de tratat și cu un prognostic foarte prost, supraviețuirea fiind de aproximativ 6 luni dupa diagnosticare. Riscul de a dezvolta cancer de pancreas includ moștenirea genetică, diabetul, fumatul și pancreatita cronică. Cancerul pancreatic afecteaza in mod egal atat femeile cat si barbatii, dupa varsta de 45 de ani. Cancerul pancreatic deseori trece neobservat pana cand devine avansat si greu de tratat. Frecvent, simptomele cancerului pancreatic include durere abdominala, pierdere ponderala si icter.

Tratarera cancerului pancreatic este dificila daca acesta este descoperit tarziu.

Cercetătorii spun că cei care consumă alimente cu un conținut ridicat de seleniu prezintă cu 50% mai puține riscuri de a dezvolta cancer de pancreas. De asemenea, produsele care aduc organismului un aport ridicat de vitamina C și vitamina E scad și mai mult riscul apariției acestei afecțiuni.

Vitamina C se găseşte în nenumărate fructe precum portocalele și căpșunile, dar și în multe legume. Nucile sunt bogate în vitamina E și seleniu.

Acești antioxidanții ne mai protejează de gripă, de alergii și de unele boli ale sistemului nervos.