Confidenţialitate

Visul american în realitatea românească: Cătălin Crețu, VISA Europe

Interviu de Sorin Dragomir

Oare cum te transformi din politehnist în finanțist și, mai ales, cum devii director regional al unei companii globale? În Lumea Europa FM descoperim astăzi secretele carierei lui Cătălin Crețu, director regional VISA Europe pentru România, Croația, Slovenia și Malta.

Vom afla împreună cum a descoperit America un tânăr bursier, ce înseamnă să stai în chirie în cartierul traficanților de droguri, doar pentru că acolo e chiria suficient de mică încât să îți rămână și bani de mâncare, dar și ce cred oamenii despre tine când, pe 5th Avenue, în New York, scoți la plimbare câinii unor milionari.

Chiar dacă vorbim despre aventurile studentului de acum 20 de ani, discutăm foarte serios și despre tinerii de astăzi.  Ai noștri sunt la fel de frumoși, dar mai deștepți – așa am putea rezuma modul în care Cătălin Crețu îi vede pe tinerii din țările în care lucrează: “o generație unitară, toți ascultă într-un fel aceeași muzică, toți au aceleași telefoane smartphone, toată lumea este împărțită între Android și Apple. (…) mă bucură foarte mult că nivelul de limbi străine pe care, în general, tinerii din România îl au, este net superior celor din foarte multe țări, nu numai din Europa de Est ci și din Europa de Vest, și acest lucru este un avantaj extraordinar.

Care ar putea fi secretul succesului în carieră pentru tinerii de astăzi? Cătălin Crețu spune că, în general, îi apreciază foarte mult pe cei care nu doresc să găsească scurtături. “În primul rând atitudinea este cea mai importantă, atitudinea față de a învăța un job – oricare ar fi el, dedicația. Cred că, în domeniul profesional, a căuta scurtături este în detrimentul tău pentru că pierzi foarte multe cunoștințe. Cred că este foarte bine ca unui tânăr care intră într-un job să îi placă ceea ce face. Dacă nu îi place, să încerce să plece. Știu că nu este ușor, pentru că vorbim și de niște condiții economice, dar te chinui și îi chinui pe toți din jurul tău dacă vii la serviciu cu o atitudine negativă, de fușerism, de ‘cum să stau mai puțin și să arăt că fac dar de fapt nu fac’. La un moment dat cercul se închide și golul va fi recunoscut și atunci nu vei mai avea cum să întorci cămașa.

 

https://soundcloud.com/europafmromania/lumea-europa-fm-cu-sorin-dragomir-catalin-cretu-visa-europe