Viorica Dăncilă rescrie istoria: Premierul confundă 1918 cu 1848 și Alba-Iulia cu Blajul

O nouă gafă a premierului Viorica Dăncilă. A treia în numai o săptămână. După confuziile și bâlbele din vizita oficială în Balcanii de Vest, prim-ministrul a transmis astăzi un mesaj scris de Ziua Imnului Național.

„Deșteaptă-te, române!”, scrie prim-ministrul într-un mesaj oficial, „le-a insuflat curaj românilor în multe momente ale istoriei moderne”. Vine și cu un exemplu: „I-a mobilizat și pe cei care la 1 Decembrie 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertății de la Alba-Iulia”.

Doar că celebra Câmpie a Libertății nu e la Alba-Iulia, ci la Blaj, unde s-a ținut, în realitate, Marea Adunare Naționala din mai 1848. Adunarea de la 1 Decembrie 1918 nu e legată de Câmpia Libertăţii, ci de Câmpul lui Horea.

 

Mesajul semnat de Viorica Dăncilă confundă așadar 1848 cu 1918 și Blajul cu Alba-Iulia.

După trei ore de la publicare, a fost modificat pe site-ul guvernului și retransmis, în forma corectată, redacțiilor de știri.

 

Este a treia gafă a prim-ministrului în numai o săptămână. Înainte de face urări de Ziua Imnului Național, Viorica Dăncilă a uimit în turneul său oficial în Balcani. În Muntenegru a încurcat capitala țării în care se afla cu cea a Kosovo, nerecunoscut de România ca stat, iar în Macendonia s-a declarat „primul prim-ministru” care vizitează țara și a inventat două noi cetățenii – cea „macedonă” și cea „aromână”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS