Confidenţialitate

Viorica Dăncilă i-a răspuns lui Klaus Iohannis

Premierul Viorica Dăncilă i-a răspuns președintelui Klaus Iohannis, dar nu de la Guvern, ci printr-un interviu la postul România TV.

Viorica Dăncilă a spus că nu-și da demisia, atâta timp cât are susținerea coaliției de guvernare:
“Nu văd niciun motiv să demisionez atâta timp cât am susţinerea coaliţiei de guvernare și cred că în cele trei luni am avut rezultate bune. Nu văd niciun motiv ca să-mi depun demisia“, a afirmat Viorica Dăncilă, la România TV.

Ea a subliniat că nu o afectează retragerea încrederii președintelui Iohannis, dar este un gest care va aduce o slăbire a încrederii pe plan extern a României.

”Nu aș putea spune că mă afectează, e un gest și o declarație care nu își aveau locul acum. Acest mod de lucru poate duce la o slăbire pe plan extern, nu trebuia făcut. Dincolo de frustrări, trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, iar țările trebuie să vadă în România o țară stabilă, de încredere”.

Viorica Dăncilă a motivat și de ce nu a fost azi la Cotroceni, chemată de șeful statului. Premierul a spus că s-a simțit ca la școală fiind chemată la Cotroceni, (…) sunt prim-ministrul României și nu pot accepta acest lucru”.

”Ce a zis președintele în această zi, modul de exprimare al președintelui m-a jignit, de asta nu am fost la Cotroceni.  Am încercat să păstrez echilibru, am sunat azi pentru a-i comunica că nu merg azi, mi s-a spus ca nu poate răspunde, atunci am comunicat că nu mă voi prezenta.

Am sperat ca președintele să sune, dar reacția președintelui a fost o reacție publică (…).  Mi s-a părut normal ca discuțiile să aibă un caracter confidențial. Cred ca acest lucru eu l-am respectat, din păcate, domnul presedinte, nu”.

Viorica Vasilica Dăncilă subliniat că a fost în vizită în Israel, pentru anumite acorduri în domeniul economic, nu aveam nevoie de mandat”.
Nu am vorbit să mutăm mâine Ambasada, am lansat o platformă. Nu puteam să vorbesc înainte să lansăm platforma cu președintele. Era important ca acest memoriu sa fie adoptat prima dată în guvern. Noi nu avem ambasador la Ierusalim, deși am propus un ambasador, există un număr de înregistrare la Administrația Prezidențială. Noi ne-am făcut datoria”, a mai spus Dăncilă.

Premierul a negat și conflict între Guvern și BCR.

Eu am vrut și mi-am dorit că să fie un echilibru și să fie o bună relație interinstitutională. Probabil nu-i place domnului Președinte, Viorica Dăncilă, dar o relație între Guvern și Președenție trebuie să existe, a adăugat premierul. 

Premierul Viorica Dăncilă susține așadar că nu există niciun conflict între Guvern și BNR, precizând că săptămana viitoare urmează să aibă o întâlnire cu guvernatorul Băncii Centrale. Ea nu a explicat însă de ce liderul PSD Liviu Dragnea și ministrul finanțelor Eugen Teodorovici au dat vina pe BNR pentru creșterea ROBOR și creșterea inflației.