Confidenţialitate

Violeta Alexandru: Pensiile militarilor au caracter special, dacă acest cuvânt nu ar avea o conotație negativă. Restul sunt niște premieri | VIDEO

Violeta Alexandru – deputat Forța Dreptei – a fost invitata Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Legea Pensiilor – o formă a trecut de Senat și urmează să ajungă în Camera Deputaților. Conform surselor, Comisia Europeană nu este mulțumită de ce a ieșit din Senat pentru că nu există impactul bugetar pe care îl aștepta. Cum vede Violeta Alexandru situația Pensiilor Speciale?

„Eu pot să comentez la nesfârșit proiectul Guvernului pentru că este plin de probleme, dar pentru cei care ne ascultă este important să știe că am cu totul altă viziune. Mi se pare că-mi jignește cineva inteligența – cum este cazul Guvernului – să pretindă că a făcut o reformă în acest domeniu când acolo este orice altceva mai puțin reformă pentru că le este teamă să se atingă de aceste sisteme publice la care sunt conectați decidenții”, a explicat Violeta Alexandru la Europa FM.

„Nu înțeleg de ce în România, în acest, context Banca Mondială nu a deschis o discuție despre pensii ocupaționale”

„La acest moment, la cât de multe probleme și lucruri necorectate sunt în sistemele la care se aplică aceste pensii speciale încât până nu facem curățenie ne batem joc de noi. Eu fac diferența între pensionarii speciali care primesc o pensie compusă din două părți – personalul civil aeronavigant, magistrații, personalul din instanțe, auditorii externi ai Curții de Conturi, angajații din Parlament, care au o pensie formată din două bucăți. Se face un calcul pe contributivitate – nu pot să mă duc până la începutul carierei, dar la final de carieră au avut și au salarii consistente.

Ca o paranteză, eu nu înțeleg de ce în România în acest context Banca Mondială care a primit un milion și jumătate de euro pe acest studiu, pentru a face aceste caraghioase modificări – în niciun caz o reformă – nu a deschis în societatea românească o discuție despre pensii ocupaționale, care nu înseamnă ce spune Ciolacu, care habar nu are ce înseamnă subiectul, ci înseamnă un alt mod de economisire pe sectoare de activitate”, a mai spus Violeta Alexandru.

„Acești pensionari speciali, cu excepția celor din sistemul de Apărare, au pensia formată din două bucăți”

„Acești pensionari speciali, cu excepția celor din sistemul de Apărare, au pensia formată din două bucăți: una pe contributivitate – la niște salarii cel puțin de la jumătatea carierei profesionale încoace care nu sunt micuțe să știți și un alt calcul pe legi Speciale. Fiecare cu legea lui.

La unii, cum e cazul la magistrați, această bucată specială se calculează 80% din ultimul venit – brut, cu toate sporurile. La pensionarii din sistemul public nu sunt recunoscute toate sporurile. La alții, ultimele 12 luni, la alții 12 luni din altă perioadă”, a adăugat Violeta Alexandru.

„A doua chestiune care nu este curățată în sistem este echivalarea unei persoane care și-a dedicat toată cariera cu cel care a venit la fix”

„Nu sunt o populistă să spun să stea în mizerie omul care lucrează în administrație pentru că acela nu mă va servi la un standard de calitate. Nu va presta un serviciu public de calitate. Acela va fi un om care poate are o pregătire precară, că de aceea îi dăm salariu slab și așa mă și servește pe mine, cetățean. Este vorba despre a primi o salarizare corespunzătoare și o pensie în funcție de salarizare”, a mai spus deputatul Forța Dreptei.

„A doua chestiune care nu este curățată în sistem este echivalarea unei persoane care și-a dedicat toată cariera cu cel care a venit la fix. Pentru că îți trebuie pentru pensia asta specială un 15 ani, un 12 ani. sunt oameni care și-au făcut calculul: lucrau în altă parte, sau lipit de sistem pentru a putea beneficia și de această pensie. Nu comentez că poate ar fi fost mai buni decât cei care stăteau degeaba, dar vorbesc principii aici”, a spus Violeta Alexandru.

„Trei: incompatibilitățile. Se spune că se acordă aceste sume în plus față de pensia pe contributivitate. Se spune că ai fost vitregit și nu ai putut să lucrezi în timpul vieții. Nu mai este așa. Pe lângă firme și altele, după ce au trecut ce aveau nevoie să treacă – și toate specialele astea sunt ale PSD. Și-au creat serie de excepții”, a mai spus Violeta Alexandru.

Ce putem face?

„Nu poți decât să le tragi în jos: să modifici cuantumul, la vârstă. Acest 80% să-l faci mai mic, să te duci mai în spate”, a mai spus deputatul Forța Dreptei.

Pensiile militarilor

„Militarii nu au două bucăți în pensie, ci una singură. Calculată pe o lege a lor, aparte: 6 luni din ultimii cinci ani. Acum, nu le-aș fi amestecat în PNRR. S-a făcut așa un haos în dezbaterea publică cu specialii. De fapt, dacă nu ar avea o conotație acest cuvânt de „special” v-aș spune că mai degrabă acestea ale militarilor – subliniez, de două ori, dacă nu ar avea o conotație negativă – acestea sunt cu caracter special, restul sunt niște premieri – celelalte de care am discutat, acelea în plus față de pensia pe contributivitate. Acolo nu este pensie, ci o bucată, un premiu, un beneficiu pe care ți-l acordă statul – un stat căruia nu-i pasă dacă ai fost bun sau nu în activitate”, a explicat Violeta Alexandru.

„Dacă eram în 2021, aș fi purtat o discuție. Să știți că nu au fost discuții, degeaba se laudă PSD-ul, Budăi cu… Vin oameni la mine și eu nu mai sunt ministru al Muncii și-mi spun niște lucruri pe care nu au apucat să le spună, nu i-a ascultat nimeni. În primul rând pentru că eu nu cred că Marius Budăi a știut să conducă acest proces, chiar dacă nu sunt toate la Ministerul Muncii, omul nu a cuprins procesul. Nu a stăpânit lucrurile”, a mai explicat deputatul Forța Dreptei.

Violeta Alexandru, despre sporul OSCAR

„La militari sunt mai multe probleme: militarii de carieră, care nu au funcții nu au pensiile mari. Și, de fapt, nici nu se includ în pensii prea multe sporuri spre deloc. Când am văzut în proiectul de lege c fără sporuri, și așa nu se acordă pentru oamenii obișnuiți care au făcut o carieră de când au terminat școala și sunt pensionați numai din sistemul militar”, a spus Violeta Alexandru.

„Ce face diferența în sistemul militar este sporul OSCAR – un sport netransparent. Care îmi arată că și în acest domeniu soldele trebuie mărite – pentru oamenii care chiar muncesc, nu create pârghii pentru șefime, pentru toate vârfurile Armatei să manevreze după cum consideră și să iasă cu o pensie mare.

Acest OSCAR este un spor care se acordă total netransparent pentru lucrări deosebite în cele 6 luni care le trebuie lor. În al doilea rând, în acest domeniu chiar trebuie făcută o discuție: cine intră în sistemul acesta? Polițiștii? Sunt, de fapt, funcționari publici cu statut special, au sindicat, fac proteste. E cu totul altceva. Poate jandarmeria să fie asaociată”, a mai explicat Violeta Alexandru.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Nu va exista un prag pentru abuzul în serviciu, au decis deputații. În plus, interceptările SRI vor putea fi folosite ca probe în procesele penale