Confidenţialitate

Vioara Stradivarius Elder-Voicu revine în mâinile lui Alexandru Tomescu

Alexandru Tomescu a câştigat pentru a doua oară dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Artistul a susţinut în dimineaţa zilei de 18 noiembrie concursul organizat de Ministerul Culturii şi Filarmonica ‘George Enescu’ în vederea obţinerii viorii pentru următorii cinci ani, până în 2018.

Repertoriul de concurs, impresionant prin extinderea şi complexitatea sa, a cuprins patru concerte (Sibelius, Mozart, Mendelssohn), cinci sonate (Enescu şi Bach) şi cinci Capricii (Paganini), suficiente lucrări pentru a putea susţine timp de o săptămână câte un concert în fiecare zi, de fiecare dată cu un program diferit.

Din juriu au făcut parte: Nicolae Licareţ – Director Artistic al Filarmonicii ‘George Enescu’, Christian Badea – dirijor şi violoniştii Daniel Podlovschi şi Varujan Cozighian.

‘Este un moment extraordinar – mă bucur din toată inima că în următorii cinci ani voi putea duce mai departe proiectele mele muzicale împreună cu acest instrument de excepţie. După cele trei mari integrale pentru vioară solo – Paganini, Ysaÿe şi Bach – voi merge încă şi mai departe, propunând publicului alegeri de repertoriu şi mai îndrăzneţe. Vioara Stradivarius îşi va păstra rolul său social, acţiunile caritabile în care sunt implicat se vor dezvolta mai departe, alături de partenerii de la Hope and Homes for Children România. Ce bucurie poate fi mai mare decât aceea de a şti că prin intermediul muzicii, poţi sensibiliza oamenii şi poţi schimba în bine vieţile multora dintre cei aflaţi în nevoie. Pentru mine este cea mai importantă răsplată, cea care-mi dă de fiecare dată energie pentru a merge mai departe.’

Alexandru Tomescu se va afla marţi, 26 noiembrie, de la ora 19.00 pe scena Ateneului Român alături de colegii săi din Cvartetul Ad Libitum: Şerban Mereuţă, Bogdan Bişoc şi Filip Papa. Pentru că recitalul va fi unul special, marcând 25 de ani de existenţă a cvartetului, Alexandru consideră că este ocazia perfectă pentru a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, prima dată după recâştigarea ei.

Vioara Stradivarius Elder-Voicu a fost construită în anul 1702 de celebrul lutier cremonez Antonio Stradivari, în ‘perioada de aur’ a sa, numită astfel fiindcă între anii 1700 şi 1720 a dat la iveală instrumentele sale cele mai reuşite, cele care se apropie cel mai mult de perfecţiune, nu doar din punct de vedere al frumuseţii sunetului, ci şi în ceea ce priveşte forma impecabilă, încă neegalată până în ziua de astăzi. Fără îndoială, achiziţia viorii Stradivarius a fost una dintre cele mai rentabile investiţii ale statului român: cumparată în 1956 în Elveţia pentru 70.000 franci elveţieni, în 2007, în urma unei expertize extrem de minuţioase, instrumentul a fost evaluat la suma de 1,2 milioane de dolari. În 2009 vioara Stradivarius Elder-Voicu a fost inclusă în catalogul ‘Antonio Stradivari’, tipărit la Köln, Germania, într-o ediţie limitată de 2100 de exemplare, fiind considerată de experţi între primele cinci cele mai frumoase instrumente ale lui Stradivari. De-a lungul anilor, vioara a trecut prin mâinile lui A. W. Lukens (New York), a făcut parte din celebra colecţie a fraţilor W. E. Hill & Sons din Londra, apoi au urmat Charles F. Edler (Frankfurt), Hamma & Co. (Stuttgart) şi Henry Werro (Berna). Marele violonist Ion Voicu a cântat pe acest instrument din 1956 până la moartea sa, în 2007.