Confidenţialitate

Vineri se împlinesc 15 ani de când a murit Lady Diana

La 15 ani după moartea Prinţesei Diana, controversele încă mai apar. Mohamed Al-Fayed l-a acuzat pe prinţul Phillip, soţul reginei Elisabeta a II-a, că ar fi fost în spatele conspiraţiei care a dus la moartea Dianei.

În cartea ‘Paris-London Connection: The Assassination of Princess Diana’, scriitorul australian John Morgan scrie că au existat 26 de martori în proces care au comis sperjur şi au participat la acoperirea uciderii Dianei, la ordinul unor membri ai familiei regale britanice. Acestora li s-a promis că nu vor fi acuzaţi niciodată de a fi minţit instanţa.

Autorul noului volum despre moartea Prinţesei Diana susţine că accidentul a fost şi el unul aranjat, de serviciul britanic secret MI6.

O altă carte, biografia ‘Prince William: Born to be King: An Intimate Portrait’, scrisă de Penny Junor, arată cum familia regală şi-a ascuns sentimentele după dispariţia Lady Di, infirmând teoriile conspiraţioniste.

Ducele de Cambridge nu ar fi lăcrimat deloc în public după moartea Dianei, prinţesa de Wales, deoarece William are ‘abilitatea Windsor de a-şi ascunde emoţiile’, sugerează cartea. Cartea se bazează pe amintirile lui Sandy Henney, cea care i-a pregătit pe cei doi prinţi, William şi Harry, înainte de funeraliile mamei lor, din vara anului 1997.

Diana Spencer s-a măritat cu prinţul moştenitor al Marii Britanii, Charles, pe 29 iulie 1981, devenind prinţesă de Wales. A avut cu Charles doi fii – prinţii William, născut în 1982, şi Harry, născut în 1984. A divorţat de Charles în 1996 şi a murit un an mai târziu la Paris.

După logodna cu Prințul Charles, Diana a rămas centrul atenției presei din Marea Britanie și din întreaga lume, atât în timpul căsniciei sale, cât și după divoț. Acţiunile sale caritabile, dar şi controversele de la casa regală au făcut ca Lady Diana să fie printre cele mai mediatizate persoane publice ale ultimilor 20 de ani.

Începând cu mijlocul și pânâ la sfârșitul anilor ’80, Prințesa de Wales a devenit foarte cunoscută pentru susținerea pe care o acorda mai multor proiecte caritabile.

‘În 1987, când atât de mulți încă mai credeau că SIDA se poate transmite prin atingere, Prințesa Diana a șezut pe patul unui bolnav de SIDA și l-a ținut de mână. Ea a arătat lumii întregi că bolnavii de SIDA nu merită izolare, ci compasiune și bunătate. Lucrul acesta a ajutat la schimbarea opiniei întregii lumi și le-a adus speranțe bolnavilor de SIDA.’, sublinia Bill Clinton rolul prinţesei în lupta contra HIV/SIDA.

În ianuarie 1997, fotografii cu Prințesa Diana făcând turul unui teren minat din Angola purtând o cască de protecție și o haină de protecție au fost răspândite în lumea întreagă.

În luna aprilie a acestui an, o fotografie emoţionantă cu Prinţesa Diana şi cei doi fii ai său, Harry şi William, a fost văzută pentru prima dată în timpul unei emisiuni difuzate de BBC. Imaginea o surprinde pe Lady Di cu un zâmbet larg pe chip, în timp ce prinţii Harry şi William par mai degrabă plictisiţi. Cei doi îşi petrecuseră întreaga zi pozând alături de mama lor sau urmărind-o în timp ce era fotografiată. Fotografia a fost realizată de Lordul Snowdon, fostul soţ al Prinţesei Margareta