Vineri, 13. Să ieşim sau nu din casă?

Astăzi, vineri, 13, o zi care pentru unii dintre noi înseamnă ghinion şi trezeşte temeri.

Deşi trăim în secolul progresului tehnologic şi am ajuns să beneficiem de invenţii la care nici nu îndrăzneam să visăm în urmă cu doar câţiva ani, încă ne agăţăm de supersiţii străvechi.

Unele dintre ele sunt nesemnificative şi chiar amuzante.

Se zice că dacă îţi taie o pisică neagră calea, e semn rău, sau, din contră, dacă vezi trei pisici la rând, înseamnă că ţi se vor întâmpla numai lucruri bune.

Dacă te mănâncă palma, este semn că vei primi bani.

O altă superstiţie spune că nu este bine să te căsătoreşti în luna mai, altfel mariajul nu va ţine nici măcar un an de zile.

Alţii cred că dacă deschizi umbrela în interiorul casei, acest gest va atrage ghinionul.

Se spune că dacă verşi sarea, înseamnă ca vei avea ghinion, dar poţi să previi imediat tragedia dacă arunci puţină sare peste umăr.

Însă nu toate supersiţiile sunt inofensive.

În anumite ţări din Africa, oamenii cred că părţi din corpul albinoşilor le-ar aduce noroc. Potrivit Crucii Roşii, zeci de albinoşi, începând de la copii şi până la adulţi, au fost ucişi din acest motiv în ultimii ani.

Tot superstiţiile au dus şi la declinul unor rase de animale. Câteva specii de rinoceri sunt pe cale de dispariţie. Aceştia sunt vânaţi în exces pentru coarnele lor care se presupune că au efect afrodisiac sau chiar că ar vindeca boli iremediabile ca de exemplu, cancerul.

Superstiția zilei de vineri, 13, își are originea în arestarea majorității cavalerilor templieri (inclusiv Marele Maestru) la ordinul regelui Filip al IV-lea al Franței, pe data de vineri, 13 octombrie 1307. Un an calendaristic are cel puțin o zi de vineri care cade pe data de 13 și cel mult trei zile de acest fel.