Confidenţialitate

Vinerea Verde

Ce ați făcut în prima zi de Vineri Verde în România? De la această întrebare pornim căutarea, la Misiunea Verde, a unor soluții eco pentru a le aplica și de aici înainte!

Sub sloganul „STOP! Azi maşina stă pe loc!”, această campanie încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajaţii din instituţiile publice în scopul reducerii poluării şi, implicit, a emisiilor de carbon.

Vinerea Verde îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin unul din patru angajaţi să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun şi să renunţe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

„Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor doreşte să instaureze în România Vinerea Verde, ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante poate chiar cu amprentă zero de carbon, mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun. Vinerea Verde este o invitaţie la un alt fel de comportament, o iniţiativă care încearcă să schimbe mentalităţi”, a declarat ministrul Barna Tanczos.

De asemenea, această iniţiativă este o invitaţie la mişcare, atât pentru angajaţii MMAP şi angajaţii instituţiilor publice din subordine, dar şi pentru cei din mediul privat.

„Este un exemplu dat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi aş vrea să fie îmbrăţişat şi de celelalte instituţii. Cei care vin cu alte mijloace de transport decât maşina proprie să aibă avantaje şi să poată beneficia de parcare sau acces la instituţia publică.

Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private.

Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici”, a spus Barna Tanczos.

Ce s-a întâmplat în prima Vineri Verde, în România

Mai mulți miniștri și premierul Florin Cîțu au venit la serviciu fără mașinile personale. Au mers cu metroul, pe jos sau cu alte mijloace de transport în comun.

Ei s-au alăturat astfel  Campaniei „Vinerea Verde”, prin care românii sunt încurajați să folosească transportul alternativ pentru deplasarea înspre și dinspre serviciu. Campania doreste să contribuie la reducerea poluării.

Pentru a oferi un exemplu, mai mulți miniștri, în frunte cu premierul s-au alăturat campaniei.

Premierul Florin Cîțu a mers pe jos de acasă până la Guvern. ”Îmi pare bine că nu știți de fiecare dată că fac acest lucru că ați atrage prea mult atenția”, a spus acesta jurnaliștilor.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a lansat campania ”Vinerea Verde” ca să reducă poluarea cauzată de transportul cu maşinile personale în marile oraşe.