Confidenţialitate

Viktor Orban vrea modificarea Constituției pentru aplicarea referendumului pe tema migraţiei

Referendumul pe tema cotelor obligatorii de migranţi organizat ieri în țara vecină a fost marcat de absenteism.

Potrivit Biroului Național Electoral, consultarea populară nu este validată deoarece numărul de voturi valabil exprimate nu a atins pragul de 50 la sută plus unu.

La urne, s-au prezentat mai puţin de jumătate dintre alegători, care totuşi – în majoritate – s-au opus planului european de repartizare a solicitanţilor de azil.

Premierul Viktor Orban a lăudat rezultatele ( pe care le consideră ”remarcabile”) ale referendumului

Și a anunţat că va prezenta Parlamentului de la Budapesta o propunere de amendare a Constituției în legătură cu rezultatul referendumului privind cotele de imigranţi.

 

Premierul ungar, Viktor Orban, a anunțat că va trimite Parlamentului o propunere care amendează Constituția pentru a transforma rezultatele referendumului în lege.

 

Orban a adăugat că o altă măsură care trebuie urgent îndeplinită este aplicarea la Bruxelles a rezultatului consultării populare.
“Poate Bruxellesul, comunitatea democratică a statelor europene, să îşi impună voinţa într-un stat membru în care peste 90 la sută din participanţii la vot resping acea voinţă?” – a declarat premierul ungar.
Viktor Orban laudă rezultatele pe care le consideră remarcabile, însă referendumul riscă să fie invalidat din pricina prezenței reduse la urne.

Întrebarea la care cetăţenii din Ungaria au fost chemaţi să răspundă este: “Vreţi ca Uniunea Europeană să poată să impună aşezarea obligatorie a unor cetăţeni care nu sunt ungari în Ungaria, fără aprobarea Parlamentului?”.

Peste 98% dintre alegătorii prezenți au respins cotele de migranți impuse de Bruxelles.
Autoritatea electorală maghiară a atras atenția că referendumul nu a depășit pragul electoral necesar de 50% plus un vot pentru a putea fi validat – prezența la vot fiind de sub 45%.