Viktor Orban, la Băile Tușnad: „Românii să înțeleagă că pentru noi Centenarul nu e un moment festiv”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, încinge din nou spiritele. Aflat Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, șeful Guvernului de la Budapesta a ținut să menționeze că pentru maghiari Centenarul Marii Uniri nu reprezintă „un moment festiv”.

Înainte de a ajunge la Băile Tuşnad, premierul Ungariei și-a trimis buzduganul. A anunțat că va vorbi despre locul Europei de Est în Europa viitorului, dar şi despre problemele comunităţii maghiare din Transilvania.

Iar România la 100 de ani a fost unul dintre subiectele sensibile. „Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei că pentru noi nu e un moment festiv”, a spus Viktor Orban, iar câteva mii de oameni l-au aplaudat.

Nemulțumirea liderului Fidesz ar fi aceea că „de o sută de ani România modernă nu ştie ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici”.

O declarație similară despre Centenar, făcută în urmă cu un an de liderul UDMR, Kelemen Hunor, a stârnit reacții puternice.

În contrapartidă, Viktor Orban a făcut, cel puțin în teorie, o ofertă concretă României – crearea împreună cu Ungaria a unui pol de dezvoltare în regiune prin interconectarea rutieră și energetică, dar și printr-o colaborare militară.

La Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad participă anul acesta şi politicieni polonezi, ţară care, alături de Ungaria, a devenit recent unul dintre cei mai mari critici ai Uniunii Europene.

Ca reacție față de prezența lui Viktor Orban în județul Harghita, un grup de români din Mureș, Harghita și Covasna au anunțat că protesta duminică, la București.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS