Summitul european de la Bruxelles va continua, astăzi, fără liderul demisionar al guvernului britanic.
Viitorul blocului comunitar după Brexit va fi dezbătut în format 27.
Prezent ieri la reuniune, David Cameron a declarat că ţara sa va părăsi spaţiul comunitar, eliminând astfel orice îndoieli în privinţa Brexit-ului. Premierul a precizat că nu regretă organizarea referendumului al cărui rezultat a provocat întreaga criză.
Ceilalţi lideri europeni au admis că este nevoie de puţin timp pentru reinstalarea calmului, dar au insistat ca Londra să activeze cât mai repede clauza prin care îşi va oficializa “cererea de divorţ” faţă de celelalte state ale Uniunii.
În Regatul Unit, Brexit-ul este acceptat cu greutate de cei care au votat împotriva ieșirii din spațiul comunitar.
Potrivit AFP, furtuna politică din Marea Britanie este cu atât mai periculoasă cu cât revine în prim-plan ameninţarea independenţei Scoţiei, unde 62% dintre votanţi s-a pronunţat pentru rămânerea în UE.
Premierul Nicola Sturgeon s-a declarat “total hotărâtă” să apere, în pofida Brexit-ului, locul Scoţiei în UE. Șefa guvernului de la Edinburgh are programată, astăzi, o întrevedere cu președintele Parlamentului European, Martin Schultz. Legislativul comunitar a adoptat, ieri, o rezoluție în care a cerut Londrei să depună cât mai curând cererea de ieșire din din blocul celor 28.
La Londra, liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, acuzat că a apărat fără energie rămânerea în UE, a refuzat să demisioneze, în ciuda unei moţiuni de neîncredere votate împotriva sa.
La rândul său, ministrul Finanţelor, George Osborne, a atras atenţia că este inevitabilă adoptarea unor măsuri de austeritate pentru a face faţă impactului economic al Brexit-ului economiei.