Viena, orașul ideal pentru locuit

Capitala Austriei a fost desemnată, pentru al doilea an consecutiv, drept cel mai bun oraş pentru locuit.

Clasamentul a fost realizat de „Economist Intelligence Unit”, departamentul de cercetare şi analiză afiliată săptămânalului englez The Economist.

Viena a punctat la capitole precum infrastructură, calitatea aerului, oferta culturală, educativă şi medicală aproape de perfecţiune, într-un context de stabilitate de invidiat, potrivit analiştilor.

Pentru al doilea an consecutiv, capitala austriacă a obţinut un scor de 99,1 puncte, în faţa oraşului Melbourne (98,4), care s-a aflat mulţi ani pe primul loc, şi Sydney (98,1).

Parisul a fost retrogradat de pe locul 6 pe 25 din cauza impactului pe care l-au avut protestele mişcării „Vestele galbene”.

Australia şi Canada domină Top 10, cu trei oraşe fiecare. Japonia este de asemenea prezentă cu Tokyo şi Osaka. Copenhaga, al doilea oraş european, se clasează pe locul 9 la nivel mondial.

În fiecare an, 140 de oraşe sunt astfel evaluate pe o scară de 100 de puncte, în baza unor criterii: nivel de viaţă, criminalitate, reţea de transport, acces la educaţie şi sistem de sănătate, stabilitate economică şi politică.

Pentur prima dată, indicele integrează un parametru ţinând cont de efectele schimbărilor climatice asupra calităţii vieţii: în acest sens, New Delhi şi Cairo au fost sancţionate din cauza „calităţii slabe a aerului”, a temperaturilor medii neatractive şi a unei aprovizionări cu apă insuficiente”.

Atunci când mai multe oraşe au câştigat puncte în aceşti ultimi ani datorită ameliorării stabilităţii, a sistemului educativ şi de îngrijirii, aceste progrese sunt „grav ameninţate de un climat din ce în ce mai defavorabil”, a spus Agathe Demarais de la EIU.

Londra şi New York, confruntate cu percepţia unui risc semnificativ de criminalitate, terorism şi de infrastructuri supraaglomerate, se clasează pe locul 48, respectiv 58.

La coada clasamentului, se află cinci oraşe cel mai puţin primitoare: Damasc, Lagos, Dacca, Tripoli şi Karachi.

Într-un alt studiu publicat în martie2019, compania Mercer a plasat Viena în fruntea clasamentului celor mai ofertante oraşe în privinţa calităţii vieţii în lume, pentru al zecelea an consecutiv.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS