Confidenţialitate

Victoriosul Emmanuel Macron, felicitat de liderii europeni

Ales preşedinte al Franţei, tânărul moderat Emmanuel Macron este felicitat de liderii din Europa pentru victoria obţinută în faţa naţionalistei Marine Le Pen.

Într-un comunict, premierul britanic Theresa May anunţă că aşteaptă ‘cu nerăbdare’ să colaboreze cu viitorul locatar de la Palatul Elysee, amintind că Parisul este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Londrei.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel a scris pe Twitter că victoria lui Emmanuel Macron este ‘o victorie pentru o Europă puternică şi unită şi pentru prietenia franco-germană’.

‘Mă bucur că Franţa a ales un viitor european’, a reacţionat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

La rândul său, şeful Consiliului European, Donald Tusk, a felicitat poporul francez pentru ‘alegerea libertăţii, egalităţii şi fraternităţii în locul tiraniei ştirilor false’.

‘Felicitări Emmanuel Macron pentru victoria importantă pentru Franţa şi pentru Europa! Trăiască Parteneriatul strategic dintre România şi Franţa!’, a scris preşedintele Klaus Iohnnis pe Twiter.

Potrivit sondajelor de la ieşirea de la urne, centristul proeuropean Emmanuel Macron, candidatul En Marche, a obţinut în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa în jur de 65% din voturi.

Extremista Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, şi-a recunoscut înfrângerea.