Victoria lui Klaus Iohannis, în presa străină

Candidatul Dreptei l-a învins pe rivalul social-democrat.

Presa internațională scrie pe larg despre victoria lui Klaus Iohannis în alegerile prezidenţiale din România.

Jurnaliștii britanici de la BBC scriu că premierul Victor Ponta a admis că a pierdut competiția electorală în fața primarului sibian Klaus Iohannis.

Agenția France Presse notează că Iohannis a reușit să convingă electoratul, pledând pentru o Românie normală, liberă de corupție. Ziariștii francezi consideră că liderul PNL pare absolut atipic pentru scena politică a acestui stat fost comunist.

Publicația franceză Le Monde notează că noul președinte al României provine din minorității germane.

Euronews notează că Victor Ponta era creditat favorit al scrutinului prezidenția și avea un avans de peste 10% după primul tur de scrutin.

Potrivit cotidianului german Die Welt, victoria lui Iohannis este una istorică, dar și ‘o surpriză’. ‘Klaus Iohannis, preşedinte. Victor Ponta îşi recunoaşte înfrângerea’, titrează Deutsche Welle.

Pe pagina sa electronică, postul de televiziune Al Jazeera scrie că Victor Ponta l-a felicitat telefonic pe Klaus Iohannis. Primul comentariu al perdantului a fost acela că ‘poporul are întotdeauna dreptate’.

Cotidianul economic american The Wall Street Journal amintește că victoriosul în alegeri este un fost profesor de fizică, devenit politician, care și-a făcut campanie electorală cu subiecte precum întărirea rolului justiției și reducerea celui pe care statul îl joacă în economie.

New York Times menționează că, după anunțarea primelor estimări, Klaus Iohannis a mers în mijlocul susținătorilor săi, în Piața Universității, în acelaşi loc unde revoluționarii anticomuniști au fost uciși în 1989.