Victor Ponta si Klaus Iohannis, invitati la dezbateri electorale de catre postul public de televiziune (AUDIO)

TVR îi invită pe Victor Ponta şi Klaus Iohannis – finaliștii alegerilor prezidențiale – să participe la una sau mai multe dezbateri electorale.

In materialul audio atasat puteti asculta fragmente din dezbaterile electorale din anii trecuti.

Postul public de televiziune propune cA dezbaterile să aibă mai mulţi moderatori reprezentând televiziunea națională, Antena 3, B1 TV, România TV şi Realitatea TV.

Dezbaterile electorale ar putea fi organizate fie la sediul Televiziunii Române, fie la Palatul Parlamentului.

Formatul emisiunii ar putea fi cu mai mulţi moderatori, agreaţi de ambele părţi, reprezentând TVR, Antena 3, B1 TV, România TV şi Realitatea TV.

Temele de dezbatere ar putea fi atribuţiile preşedintelui şi probleme de politică externă şi de politică internă. Detaliile pot fi stabilite de comun acord cu staff-urile de campanie.

Nu e prima dată când televiziunea publică ar putea deveni scena dezbaterilor electorale.

Prima dezbatere electorală televizată din România a fost organizată de TVR cu câteva zile înainte de alegerile din 20 mai 1990.

Celebră este și confruntarea dintre Emil Constantinescu și Ion Iliescu din 1996.

Se spune că acesta a fost momentul hotărîtor, care l-a adus la Cotroceni pe Emil Constantinescu. Patru ani mai târziu, însă, Ion Iliescu a fost reales președinte, în urma unei confruntări cu Corneliu Vadim Tudor.

Protagoniștii alegerilor prezidențiale din 2004 au fost Traian Băsescu și Adrian Năstase.

În 2009, același Traian Băsescu obținea al doilea mandat la Cotroceni, după ce reușea să îl învingă la mustață pe Mircea Geoană. Dezbaterea electorală dintre cei doi candidați a avut și de această dată un rol important.