Victor Ponta consideră că printr-o demisie de la cârma guvernului și-ar trăda electoratul

În vreme ce colegii de partid și de coaliție se solidarizează cu Victor Ponta, opoziţia liberală anunţă că a strâns, la nivel naţional, 150.000 de semnături de la cei care îl vor demis.

De ieri, Victor Ponta este inculpat, alături de apropiatul său Dan Şova. Pe când ambii erau avocaţi, acesta din urmă ar fi păgubit statul prin contracte cu societăţile energetice Turceni şi Rovinari. O parte din bani ar fi ajuns la Victor Ponta pentru activităţi pe care le-a prestat doar pe hârtie. Când a ajuns şef la Palatul Victoria, acesta l-a numit ministru în cabinetul său pe Dan Şova.

Procurorii au pus sechestru pe o parte din averea premierului, pentru a recupera prejudiciului de aproape 60.000 de euro. În faţa anchetatorilor, Victor Ponta a preferat să tacă.

Aseară, într-o emisiune tv, a oferit unele lămuriri. Spre exemplu, aceea că a pus la dispoziţia procurorilor apartamentul familiei şi că a cerut o expertiză financiar-contabilă care să-i dovedească nevinovăţia. Victor Ponta consideră că o demisie din fruntea guvernului ar fi un gest de trădare față de electorat.

“La partid, PSD, am găsit imediat o formulă prin care cei aflaţi acum la conducere – Rovana Plumb, ceilalţi colegi ai mei – pot foarte bine să conducă din punct de vedere politic partidul, mai ales că, practic din toamnă, începe pregătirea pentru alegerile locale, apoi pentru cele parlamentare. La Guvern, lucrurile stau în felul următor: în primul rând, nu că sunt de neînlocuit, nimeni nu e de neînlocuit, dar sunt nişte proiecte pe care le-am pus în aplicare și pe care trebuie să le duc la bun sfârșit. În al doilea rând (…), eu am fost votat, împreună cu Crin Antonescu, ca să guvernăm, dar am fost şi votați ca să nu mai ajungă ăia pe care i-am dat jos, adică Ungureanu, Predoiu, Boagiu, Ialomițianu, toată gașca. Păi, eu, dacă îmi dau demisia de la Guvern, înseamnă că dau ţara celor care au distrus-o înainte. Şi după aia ce facem, iarăşi venim şi muncim trei ani jumate ca să dăm înapoi oamenilor pensiile, salariile, TVA, toate celelalte lucruri… aia ar fi o trădare, categoric, a celor care m-au votat”, a susţinut Victor Ponta.

Presa străină a comentat pe larg ieri punerea sub acuzare a premierului, o situaţie nemaiîntâlnită în Europa zilelor noastre.