Victor Costache, nou ministrul al Sănătății: Sărăcia este greu de administrat | AUDIO

Noul ministrul al Sănătății și-a preluat, joi dimineață, mandatul, în prezența premierului Ludovic Orban și a vicepremierului Raluca Turcan.

Între altele, Victor Costache a declarat că „Sănătatea este un domeniu prioritar” pentru guvernarea PNL, iar „sărăcia este greu de administrat”.

„Vrem să aducem mai mulți bani în Sănătate … rectificarea buegtară, așadar, dar și asigurările complementare sunt o soluție. Multă lume a evitat acest subiect. Suntem într-o țară europeană, să lăsăm tabuurile deoparte și să punem pacientul în centrul sistemului”, a adăugat Victor Costache.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, premierul a cerut o dezbatere pe marginea formulei de calcul a prețurilor pentru compensate.

Ludovic Orban a adăugat că este necesară o rectificare bugetară întrucât nu sunt bani suficienți pentru plata salariilor și programele sanitare.

Potrivit lui Victor Costache, examenul de Rezidențiat va fi organizat la 8 decembrie, așa cum a fost stabilit. Ministrul a avut o primă întâlnire pe această temă cu reprezentanții absolvenților de Medicină. „Nu vrem să schimbăm regulile în timpul jocului […] Nu vrem să creăm confuzie în rândul tinerilor din întreaga țară care se pregătesc, de ani de zile, pentru acest examen, un examen dificil, un moment de cotitură în viața oricărui tânăr absolvent de Medicină”, a explicat Victor Costache.

Niciun candidat care va reuși să treacă de pragul de 60% la Rezidenția nu va rămâne pe dinafară, susține ministrul, invocând „resursa umană deficitară”. Potrivit lui, peste 30.000 de medici au părăsit țara în ultimii 10 ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Invitată la Interviurile Europa FM, în martie 2018, fostul ministru al Sănătății, social-democrata Sorina Pintea, declara că sistemul sanitar are nevoie de mai multe fonduri. „Va trebui să discutăm despre asigurări medicale complementare”, spunea atunci aceasta.

În opinia sa, inclusiv pachetul minim de servicii este ‘’foarte extins”.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS