Confidenţialitate

Viceprimarul din Mariupol anunță înființarea unor centre de ajutor pentru locuitori. „Așteptăm deblocarea orașului cu ajutorul armatei” | AUDIO

Aproape 200.000 de locuitori ai Mariupolului se află răspândiți în zone sigure din Ucraina sau în alte țări. Administrația ucraineană a orașului, distrus de armata rusă și ocupat după mai bine de 2 luni de bombardamente, a înființat mai multe centre prin care încearcă să-i ajute pe foștii rezidenți ai orașului, care sunt acum refugiați.

Viceprimarul orașului Mariupol, Serghei Orlov, a declarat în exclusivitate pentru Europa FM că, din cei aproximativ 450.000 de locuitori cât avea orașul înainte de război, aproape 200.000 se află încă în Mariupol și în teritoriile ocupate de ruși.

130.000 sunt, însă, în localități aflate sub control ucrainean. Aproximativ 45.000 sunt deportați în Rusia, în timp ce circa 30.000 au ajuns în Europa sau alte zone ale lumii.

Serghei Orlov: „Pentru noi, orașul nu reprezintă doar teritoriul, ci și locuitorii. Viața lor este diferită acum, dar sunt cu toții cetățeni ai Mariupolului. Tocmai de aceea înțelegem faptul că trebuie să-i ajutăm indiferent de locul în care se află.

Noi, administrația orașului, așteptăm deblocarea orașului pe cale diplomatică sau cu ajutorul armatei, dar credem că mai degrabă cu ajutorul armatei. Așteptăm deblocarea, dar până atunci îi ajutăm pe cetățenii din Mariupol să supraviețuiască, să plece, să le satisfacem nevoile umanitare și toate celelalte nevoi.”

Viceprimarul ucrainean al Mariupolului spune că cei mai mulți dintre locuitori, acum refugiați, au nevoie de hrană și medicamente. Dar au și nevoi juridice, ne explică viceprimarul:

„Mulți și-au pierdut actele, lucrurile. Au nevoie în special de cazare. Nu este ieftin să locuiești acum în Ucraina și vor să stea în locuri în care își permit. Alții caută locuri de muncă, deci problemele sunt foarte diferite.

Tocmai de aceea am deschis 4 centre care se numesc „I am Mariupol” în 4 orașe: Zaporojie, Dnitro, Vinița și Kiev și în fiecare centru, în fiecare zi, sosesc aici între 150 până 600 de oameni, deci un număr mare de cetățeni plecați din Mariupol merg în aceste centre.”

Informații despre centrele „I am Mariupol” și cum le puteți ajuta prin donații găsiți aici.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock