Vicepresedintele american, Joe Biden, vine astazi la Bucuresti

Vicepreşedintele american, Joe Biden, vine astăzi la Bucureşti, în contextul crizei din Ucraina.

Numărul 2 din administrația de la Washington va aborda subiecte legate de relaţiile economice bilaterale, dar și de reacţiile comunităţii internaţionale la intervenţia militară ilegală a Rusiei în Ucraina.

Vizita lui Joe Biden este cea mai importantă a unui oficial american în România în ultimii 5 ani. Vicepreşedintele american a mai fost la Bucureşti în octombrie 2009.’

În cele două zile ale vizitei, vicepreședintele Joe Biden va avea întrevederi cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta,

se va adresa reprezentanţilor societăţii civile şi se va întâlni cu soldaţi români şi americani. Dacă în 2009, Biden a discutat despre amplasarea elementelor scutului antirachetă pe teritoriul României, acum, agenda oficialului american cuprinde subiecte ca intensificarea legăturilor economice, întărirea instituţiilor democratice în regiune şi securitatea energetică a Europei.

La Bucureşti, vicepreședintele Biden va reconfirma angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea colectivă a țărilor membre NATO şi va mulţumi României pentru contribuţia la securitatea regională şi globală.”Un punct deosebit de important pe care va insista vicepreședintele american este lupta împotriva corupției.’Însărcinatul cu afaceri al ambasadei Americane la Bucureşti, Duane Butcher, a precizat ca Biden va încuraja România să continue combaterea corupţiei, pentru ca progresele făcute ‘să nu se piardă’.’ Pe agenda discuţiilor ar mai putea figura problema eliminării vizelor pentru români şi numirea unui nou ambasador american la Bucureşti, postul fiind vacant din decembrie 2012.