Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, persona non grata în Republica Moldova

Vicepremierul rus Dmitrii Rogozin a fost declarat persona non grata în Republica Moldova, după ce acesta s-a declarat dispus să vină în septembrie la Chişinău, cu condiţia ca autorităţile moldovene să-i ofere garanţii de securitate şi să poată survola toate ţările de pe rută, relatează deschide.md.

Decizia a fost luată de Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus şi-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chişinău în anumite condiţii.

Înainte de vizita eşuată a lui Rogozin la Chişinău, fostul deputat liberal-democrat Veaceslav Ioniţă a lansat o petiţie online în vederea declarării vicepremierului Federaţiei Ruse persona non-grata în Republica Moldova.

Petiţia a fost semnată de mai mulţi lideri din mediul ONG.

Dmitrii Rogozin ar fi urmat să aterizeze vineri pe Aeroportul Internaţional din Chişinău, în jurul orei 15:00. El a fost invitat de preşedintele Igor Dodon să participe, în regiunea separatistă transnistreană, la evenimentele dedicate împlinirii a 25 de ani de la începutul misiunii de menţinere a păcii pe Nistru. Avionul cu care delegaţia rusă a zburat de la Moscova la Chişinău a fost nevoit să se întoarcă la graniţa dintre România şi Ungaria, şi să revină în Rusia. Aeronava a aterizat la Minsk.

„Autorităţile României au supus pericolului pasagerii avionului S7, femei şi copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsk. Aşteptaţi răspuns, nemernicilor”, a scris Rogozin pe contul său de Twitter.

Moscova l-a convocat pe însărcinatul cu Afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru, pentru a-i aduce la cunoştinţă că protestează ferm faţă de decizia Bucureştiului. Diplomaţia rusă  a subliniat că acţiunile Bucureştiului au pus în pericol „securitatea a mai bine de 160 de pasageri care e aflau în acel avion”.

Rusia consideră acest incident drept o provocare deliberată care va conduce la o deteriorare gravă a relaţiilor bilaterale şi somează autorităţile române să facă o anchetă minuţioasă şi să dea explicaţii.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS